Honda překvapila: Vodíkem poháněný vůz překoná i Model S

Honda Clarity FCV

Honda Clarity FCV Zdroj: Honda

Honda Clarity FCV
Honda Clarity FCV
Honda Clarity FCV
Honda Clarity FCV
Honda Clarity FCV
10
Fotogalerie

Model japonské automobilky s nejaktuálnějším vodíkovým pohonem má být na současném trhu vozem, který s nulovými emisemi dojede vůbec nejdál.

Oficiální premiéra této novinky nás čeká už v letošním roce, japonská automobilka nyní konečně poskytla více informací. Nejnovější Honda s vodíkovým pohonem ujede s plnou nádrží 589 kilometrů a výrobce podotkl, že se jedná o vůz s nulovými emisemi, který na současném trhu nabídne vůbec nejdelší dojezdovou vzdálenost.

Pětimístný Clarity FCV sedan se v USA začne prodávat už na konci roku 2016 a to prostřednictvím 12 autorizovaných prodejců v Kalifornii. Prodejní síť zahrnuje města jako Los Angeles, San Francisco či Sacramento.

„Rodinný výlet s nulovými emisemi už nebude pouhým sci-fi,“ říká Steve Center, zástupce Hondy na americkém trhu. „Nejenže náš nový vůz přepraví pět cestujících a plnou nádrž natankuje za tři až pět minut, ale celé posádce nabídne jízdní požitek jako při řízení benzínového auta.“

A v porovnání s již existující konkurencí si Clarity FCV alespoň na papíře vede opravdu dobře. V dojezdové vzdálenosti je rozdíl oproti vlajkové lodi Tesly 82 kilometrů. Oproti Toyotě Mirai FCV 86 kilometrů a v porovnání s Chevroletem Bolt dojede novinka od Hondy až o 205 kilometrů dále.

Chybět nebude ani celá řada technologických vychytávek, včetně Honda Sensing, Apple CarPlay nebo Android Auto. O oficiálních cenovkách zatím řeč nebyla, ovšem očekává se, že na americkém trhu bude cena startovat na 60.000 dolarech (téměř 1,5 milionu korun). Clarity FCV má být jedním z vozů, které mají v globálním měřítku snížit emise do roku 2050 o 50 %.