Vodíková Toyota Mirai se představuje i v evropské verzi. Stovku dá za 9,6 s

Toyota Mirai

Toyota Mirai

Toyota Mirai
Toyota Mirai
2
Fotogalerie
Nádrže Toyoty Mirai mají (podle teploty okolního vzduchu) kapacitu asi 5 kg vodíku. Omezujícím faktorem je síť čerpacích stanic a také cena.

Toyota Mirai není jen experimentální auto. Je to první produkční automobil, který k pohonu používá vodík. Ten pak v palivových článcích přemění na elektrickou energii, která roztáčí elektromotory. Z výfuku jde jen voda, která „zapáchá po plastech“. Technicky je tak Mirai elektromobil.

Evropská specifikace vodíkové Toyoty Mirai má certifikovaný dojezd 483 km. Hnací soustava dosahuje výkonu 114 kW (155 k) a točivého momentu 335 Nm. Akceleraci na 100 km/h zvládne Mirai za slušných 9,6 sekundy. Maximální rychlost činí jistě postačujících 178 km/h.

Jakkoli je dojezd ve srovnání s konvenčím elektromobilem mnohem větší a tankování vodíku trvá jen asi tři minuty, omezujícím faktorem je síť čerpacích stanic. A případné zájemce asi nepotěší cena (paliva i auta). Toyota Mirai stojí v Německu v přepočtu 1,76 milionu korun bez daně.

Nádrže Toyoty Mirai mají (podle teploty okolního vzduchu) kapacitu asi 5 kg vodíku. Cena vodíku se odvíjí podle technologie výroby, ale 96 % vodíku se vyrábí z fosilních paliv. Nicméně vodík se získává i jako „odpadní“ produkt při procesech v chemických závodech a rafinériích.

Při současných cenách vodíku by se měly kilometrové náklady Toyoty Mirai pohybovat někde na úrovni auta s úsporným vznětovým motorem. Záleží ale na tom, jak se bude rozvíjet síť čerpacích stanic a technologie výroby vodíku.

Článek vyšel na webu Autorevue.cz