Honzův nohejbal? To je jeho svět

Jak nám to klape? V novém seriálu Sedmičky vyprávějí partneři známých osobností o společném životě.

Barmanka Naděžda Špidrová žije s úspěšným nohejbalistou Janem Vankem. S kapitánem týmu SK Liapor Witte Karlovy Vary, který má ve své sbírce i medaile z mistrovství světa, se seznámila po jednom ze zápasů na republikovém mistrovství trojic.
„Honzův tým tehdy vyhrál. Pak jsme oslavovali až do ranních hodin a tam přeskočila jiskra,“ vzpomíná na začátek jejich vztahu.

Co vás na něm tehdy přitahovalo?

Pochopitelně první, čeho jsem si všimla, byly jeho dlouhé kudrnaté vlasy a modré oči. Jimi mě hned zaujal. Jinak měl ale v sobě takové to známé, co vás zaujme, když se na někoho zadíváte.

Věděla jste už tehdy, že patří mezi nejlepší nohejbalisty v zemi?

Já ho neznala. Nohejbal jsem až do našeho seznámení znala jen okrajově. Takže asi už známý byl, ale rozhodně ne pro mě.

A dnes už se v nohejbalu vyznáte?

Protože nejsem horlivá fanynka tohoto sportu, tak pravidla neznám. Pochopitelně základy, jako že hráč musí míč překopnout přes síš do kurtu soupeře, to vím. Také vím, že se hraje v různých kategoriích a disciplínách jako jsou jednotlivci, dvojice a trojice. Vždy, když Honza hraje, tak stojí u sítě a zvedá nohu. Takže nejspíš bude smečař a blokař. Ale víc nohejbal neznám.

Chodíte mu fandit?

Na zápasy nechodím, samozřejmě mu ale držím palce. Nerada bych ho znervózňovala nebo odváděla jeho pozornost. Raději si po zápase zavoláme a on mi oznámí výsledek. Od výsledku se pak často odvíjí moje chování k němu, protože vím, že po prohraném zápase je skleslý nebo podrážděný.

A rozebíráte s ním pak doma jeho hru?

Jak jsem říkala, tenhle sport není moje krevní skupina. Příliš mu nerozumím, je pro mě stejně nezajímavý jako fotbal. Mé případné rady by tedy asi byly málo platné. Tohle nechávám zcela na Honzovi.

Pokud nohejbal ani fotbal nemusíte, jaký sport máte ráda?

Já obecně moc míčové sporty nemusím. Můj nejoblíbenější sport je krasobruslení, i když jen v televizní podobě. Moc se mi líbí spojení tance a bruslení. Osobně pak preferuji kolečkové brusle, na kterých v letních měsících trávím svůj volný čas.

Takže aktivní sportovec nejste, jestli tomu rozumím?

Závodně opravdu ne. Pochopitelně ráda si zajdu, když mám čas, na power jógu, kolečkové brusle nebo do posilovny. Taky ráda plavu, a když je možnost, zahrajeme si s přítelem stolní tenis.

Máte hodně společného volného času?

To právě nemáme, bohužel. Honza je časově velice vytížený. Tréninky a zápasy, zároveň však i trénuje mladé karlovarské naděje. Takže když on sám nehraje, trénuje jiné. Navíc také studuje a k tomu pracuje, takže jeho časová vytíženost je opravdu maximální. A také já trávím většinu týdne v práci, takže se často míjíme. Ale i v našem nabitém programu se najdou okýnka a volný čas si umíme náležitě užít. A navíc jsme si vzácnější.

Jak tedy trávíte společné volné chvíle?

Pokud máme čas jen pro sebe, tak rádi sportujeme. Chodíme na in-line brusle, do posilovny nebo na procházky. Nebo si zajdeme na něco dobrého k jídlu. V létě si pak rádi zajdeme někam k vodě. Vezmeme si k ní jídlo na celý den a jen příjemně relaxujeme.

Máte nějaké koníčky?

Těmi je především sport, na jiné koníčky nemám z důvodu pracovního vytížení moc času. Ale pokud ho přece jenom najdu, pak si ráda přečtu detektivku a nebo se samostudiem zdokonaluji v anglickém jazyce.

Kdo je u vás doma hlavou rodiny? A kdo zajišťuje chod domácnosti?

Řeknu to sportovní terminologií: - je to remíza. Náš vztah je založený na kompromisu a nikdo z nás se nesnaží druhého nějak řídit nebo být hlavou rodiny. Domácnost stojí většinou na mně, ale pokud má Honza volno, vždy rád přiloží ruku k dílu.

Jezdíte nakupovat spolu, nebo nakupujete sama v době jeho tréninků a zápasů?

Většinou chodím nakupovat sama, ale když se najde společná volná chvíle, jedeme spolu. Honza určitě nepatří mezi partnery, kterým vadí, že musí jít nakupovat. Nijak ho to neotravuje. Ovšem když má trénink a přijde domů hladový, musí být navařeno.

Jaké silné stránky na něm oceňujete, a naopak. Jaké slabé mu vytýkáte?

Vážím si jeho spolehlivosti, houževnatosti, pracovitosti a cílevědomosti. Naopak mu někdy vytýkám málo smyslu pro pořádek a pohodlnost.

Jak snášíte jeho slávu? Točí se kolem vašeho přítele fanynky?

Je možné, že nějaké fanynky má. Ale nemyslím si, že nohejbal je pro ženy nějak zvlášť atraktivní. Tím, že na nohejbal nechodím, o případných fanynkách nevím. Takže pokud nějaké má, tak aš má a aš mu fandí. Ale aš se po zápase vrátí ke mně.

Plánujete svatbu?

Tak v téhle věci, myslím si, máme oba jasno. Žádnou svatbu neplánujeme. Žijeme dneškem a jsme rádi, že vše klape. Další zásadní kroky v našem vztahu nepotřebujeme.