Hoří! Přeparkujte si

Hasiči se k některým domům v Opavě nedostanou. Překážejí jim auta.

Místo okamžité záchrany životů budou muset opavští hasiči při požáru na sídlištích přemýšlet, jak se k paneláku vůbec dostat. Test Sedmičky ukázal, že nasoukat obrovský záchranný žebřík k domům je problém. Lidé parkují všude. I na plochách, vyhrazených pro hasiče.

Řidič: můžu tu stát?

Je krátce po šesté večer a z garáží hasičského sboru vyjíždí dva a půl metru široké, deset metrů dlouhé a přes tři metry vysoké auto se záchranným žebříkem. Míří na sídliště v Kateřinkách.
Hned při prvním pokusu vjet do sídliště přichází problém. Odbočit z Pekařské ulice nejde, v cestě stojí modrý golf, zaparkovaný těsně u křižovatky.

Obrovské auto musí o ulici dál, na Štefánikovu. K panelákům na Pekařské couvá. Ani pak však nemá vyhráno. Na požární ploše stojí černý mercedes.

Asi po deseti minutách přichází k mercedesu majitel. „Budete tady něco dělat, nebo tu můžu zůstat stát?” udivuje hasiče otázkou. Nakonec ale odjíždí. „Kam mám zaparkovat? S místem je tu obrovský problém,” zdůvodňuje stání v zákazu.

Co kdyby tu hořelo? Záchrana lidí by se zkomplikovala. Když auto hasičů nestojí tam, kde má, žebřík nedosáhne do všech oken. I hašení by bylo složitější. Hadice se k cisterně napojují zboku. Když po obou stranách stojí osobní auta, je to problém.

Obrovské auto se sune dál. Další hříšníky nachytá na Štefánikově a Zeyerově ulici. I tady však lidé moc dobře vědí, že na požární ploše stát nesmějí, a někteří chvatně přeparkují.

Jako poslední je na řadě Holasická ulice. Se stejným výsledkem. Na ploše pro hasiče, vyznačené před garážemi, parkují auta.

V České republice hasiči nemůžou zasahovat jako v americkém filmu, hadicemi prorážet okna osobních aut, nebo je odtlačit. Špatným parkováním lidé riskují. Pomoc k nim v nebezpečí přijde později. A opavští hasiči to už několikrát zažili.

„V Kateřinkách hořela pračka a navíc se silně kouřilo z oken. Auta nám ztěžovala příjezd k domu a s výsuvným žebříkem jsme museli dlouho manipulovat a ani pak nestál úplně nejlépe. Naštěstí se ukázalo, že v bytě už nikdo není a nebudeme ho potřebovat,” líčil opavský hasič Roman Holubec. Hasiči při tomto zásahu kvůli autům ztratili spoustu času. „Podobné potíže máme i na sídlišti v Kylešovicích,” doplnil Miroslav Svoboda z opavského hasičského sboru.

Místa do roku 2015

Podle obyvatel sídlišť je parkování obrovský problém. „Někdy taky stojím v zákazu, i když hasičským plochám se snažím vyhýbat,” řekl Ondřej Novotný, který v Kateřinkách žije. „Když přijedu kolem páté, někdy i pětkrát objedu celý blok, než najdu místo,“ popsal další řidič Pavel Mroček.

Sídlišti v Kateřinkách radnice pomůže. Zpracovaný plán rozvoje města myslí i na parkování. „Budeme iniciovat úpravy, které zvýší počet parkovacích míst v Kateřinkách,” řekla Martina Heisigová z oddělení rozvoje města. Lidé by mohli parkovat už v roce 2015.

„Pro parkování na sídlištích v Kylešovicích a u Olomoucké momentálně žádný projekt není,” dodala Hana Heinzová z oddělení rozvoje města.

Parkování na hasičských plochách podle strážníka Martina Magery pravidelně kontrolují městští policisté. „Většinou to řešíme blokovou pokutou přímo na místě,“ dodal Magera. Za požární plochy a jejich značení odpovídají majitelé domů.