Horký: Vítězství není to nejdůležitější

Hlavní postava hranického basketbalu bilancuje uplynulou dekádu i nahlíží do budoucnosti.

Je tomu už více než deset let, co pedagog a sportovec Jiří Horký nastartoval basketbalový život v Hranicích. Trenér dívčího i mužského týmu a rozehrávač hranické Sigmy rozebírá minulost, současnost i budoucnost pod bezednými koši ve městě.

Jak jste se dostal k roli hlavní postavy hranického basketbalu?
Basket jsem hrál jako dorostenec. Po návratu z vysoké školy mě oslovili hraničtí středoškoláci a chtěli postavit tým. Licenci jsem měl, tak jsme se do toho pustili. Když mým kamarádům dorostly dcery, vytvořili jsme družstvo dívek. Od té doby mládežnický basket ve městě funguje jedenáctý rok.

Měl jste v té době nějakou představu o fungování basketbalu v Hranicích?
Postavili jsme družstvo minižaček a další rok udělali nábor. Postupně se to rozrůstalo. Dnes máme pět dívčích týmů, čtyři licencované trenéry, tři rozhodčí a pár rodičů, kteří nadšeně pomáhají. K tomu ještě družstvo mužů, které funguje odděleně. A věřím, že do pěti let se vybuduje kvalitní tým žen.

Proč nefunguje ve městě tým kluků?
Chybí lidi, kteří by se věcem okolo basketbalu chtěli věnovat. Je to škoda, protože zájem ze strany mladých hráčů by byl.

Přijímáte ještě nové hráčky a hráče?
Holky nabíráme neustále. Stačí přijít na trénink. U týmu mužů začíná vznikat generační problém. Mladí kluci nejsou psychicky natolik vyzrálí, aby snesli výtky starších hráčů, a v kolektivu nevydrží.

Družstvo mužů hraje letos jinou soutěž. Proč?
Letos jsme se přihlásili do oblastního přeboru Olomouckého kraje. Chtěli jsme narušit stereotyp. Není to jen změna regionu, ale i kvality soupeřů.

Jaké mají hranická družstva cíle do budoucna?
Samozřejmě se dobře dívá na to, když holky vyhrávají. Ale to pro nás nikdy nebude to hlavní. Snažíme se děti a mládež přivést k pravidelnému pohybu. Chceme vytvořit dobrou partu, kterou dnes není jednoduché najít. A naši trenéři v tomto směru odvádí obrovský kus práce.