Horory, komedie i pohádky. Krátké

V pražském kině Světozor se uskuteční sedmý ročník Festivalu krátkých filmů.

Jak zajímavý příběh lze rozehrát za méně než pětadvacet minut? Zjistit to mohou diváci v pražském kině Světozor od středy 18. do neděle 22. ledna. Koná se tam Festival krátkých filmů Praha.

Pořádají ho organizátoři mezinárodního festivalu v Karlových Varech. „Tam patřily krátké filmy vždy k oblíbeným částem programu. Rozhodli jsme se tedy, že by si zasloužily vlastní přehlídku,“ říká prezident festivalu Jiří Bartoška.

Podle slov programové ředitelky pražské akce Radky Weiserové diváky láká na krátkých filmech zejména rozmanitost. Často zachycují neobvyklé příběhy nebo experimenty, které se pro klasickou stopáž nehodí. „Při jedné návštěvě kina může divák zhlédnout třeba i deset zcela odlišných příběhů,“ říká Weiserová.

Největší novinkou sedmého ročníku Festivalu krátkých filmů je program s názvem Delikatesy. Ten představuje průřez zásadními milníky v oblasti krátkého filmu od dávné minulosti až po snímek z roku 2000.

Jako delikatesu pořadatelé uvedou například film Luise Bunuela Andaluský pes z roku 1929 nebo Byt od Jana Švankmajera z roku 1968.

„Nová je i sekce Malý velký svět, která je věnovaná dětem mezi devíti a jedenácti lety. Nabídne jim příběhy starých hrdinů z různých konců světa,“ prozrazuje Weiserová.

Širší soutěž

Letos organizátoři rozšířili soutěžní program o jeden blok. Znamená to, že se utká celkem dvacet filmů z patnácti zemí světa. „Důvodem bylo velké množství zajímavých a opravdu kvalitních titulů,“ dodává Weiserová.

Zajímavá ale určitě bude i sekce Panorama, která představuje nejlepší krátké snímky za poslední dva roky. Na plátně se tak objeví třeba vítězné dílo z Oscara v kategorii nejlepší krátký film Bůh lásky.

Pro páteční noční projekci pořadatelé připravili program Brutal Relax Show. Bude to série plná hororů, absurdit a bláznivých komedií.

FESTIVAL KRÁTKÝCH FILMŮ PRAHA

18.-22. ledna kino Světozor
www.pragueshorts.com

Mezinárodní soutěž krátkých hraných filmů do 25 minut.

Režisér vítězného filmu získá 5 tisíc eur.

Součástí festivalu jsou i nesoutěžní informativní filmové přehlídky, retrospektivy, portréty, pocty a jiné akce.

Délka jednotlivých filmů v nesoutěžních informativních sekcích nepřekročí 45 minut.


Chcete se bát? Nenechte si ujít 10 nejlepších hororů roku 2018 >>>

Hororový nářez pro rok 2019: Těšte se, budete se bát. 10 nejočekávanějších hororů plus 10 dalších tipů >>>