Hráče si vybíráme, vzkazují tenisté

Před rokem řešil oddíl stolních tenistů z Litvínova existeční otázku. Dnes jim základnu závidí celý okres. Členy si dokonce vybírají.

O mnoho let mladší a talentovaní bažanti hrají proti starým mazákům, a tak se mohou stále zlepšovat. Naopak zkušenější a ostřílení hráči se nechtějí nechat zahanbit. Tak vypadá jedna z tréninkových metod v litvínovském klubu stolních tenistů. Možná právě proto se hráčům daří v soutěžích. Přitom nedávno kvůli stěhování přišli o členy a ztráceli i na turnajích.
Dnes má klub přes padesát aktivních hráčů, kteří se pravidelně umísťují na bodovaných příčkách. Po letech nemusí řešit posestupové starosti. V každé věkové kategorii od mužů až po prvňáčky mají litvínovští hráči stolního tenisu konkurenceschopný soutěžní tým.
„Nové členy si už pečlivě vybíráme. Nebereme každého, kdo k nám přijde s žádostí o přijetí do oddílu. Navíc naše herní zázemí je omezené,“ objasňuje předseda oddílu litvínovských stolních tenisů Václav Beránek.
Přitom tréninkové podmínky nebyly do nedávné doby ideální. Po přestěhování ze zimního stadionu do nynějších prostor U Bílého sloupu bylo zapotřebí mnoho věcí opravit.
„Museli jsme předělat celou elektroinstalaci, probourat příčky. Dělali jsme sprchy, šatny a další zázemí. A to se nám vlastními silami podařilo,“ přibližuje problematiku stěhování předseda a hráč Václav Beránek.
Na druhou stranu, v době, kdy stěhovali, jako oddíl o pár hráčů přišli. Začali hrát do jiných okresních klubů. Nevěděli, jestli se vůbec bude v Litvínově stolní tenis na slušné úrovni hrát.
Přes tyto potíže se litvínovští hráči dokázali přenést. O tak silné základně hráčů si ostatní města v okrese mohou nechat zdát. Dokonce i Most. Kde se stolnímu tenisu věnuje jen pár hráčů.
Jedním z talentovaných hráčů je dorostenec Michal Smolka. „Jako malý jsem začal se stolním tenisem v Litvínově. Po nějaké době jsem odešel do sousedního Mostu, kde jsem hrál mnoho let. Do svého mateřského klubu jsem se rozhodl vrátit po doporučení od pana Beránka,“ popisuje své zkušenosti stolní tenista Michal Smolka.
Po návratu byl překvapený, jaká tam panuje atmosféra. „V oddíle byla přátelská nálada, a také nechyběl bojový duch, který nám pomáhá šplhat tabulkou,“ podotýká Smolka.
Litvínovský oddíl se snaží zviditelnit na všech frontách. Jezdí na turnaje do Německa, a naopak německé hráče zvou k sobě.
„Máme velmi přátelský vztah, takže si navzájem připravujeme i pohoštění. Aktivně do hry zapojujeme i rodiče. Hrají proti svým dětem, proti ostatním rodičům a pak také čtyřhru s dětmi. To se nám hodně osvědčilo a existují tlaky, aby se takový turnaj konal vícekrát za rok,“ přibližuje předseda klubuVáclav Beránek. „I když zrovna není sezona v plném proudu, vymýšlíme různé akce, které pomáhají k udržení dobrých vztahů a leckdy i k lepším herním výkonům,“ myslí si šestnáctiletý talent Michal Smolka.