Hradec, město hotelů?

Hradec má nakročeno stát se městem hotelů, pomohly by i místním podnikatelům.

Kapacita ubytování v Hradci se rozroste o stovky míst. Tři velké hotely přibudou v centru města. Do Hradce mají nalákat více domácích i zahraničních turistů a zvýšit tak tržby i místním podnikatelům.

„Pomohly by zvlášť v létě. Město se vylidní a podnikatelé jako my pak mají velký problém,“ uvedla provozovatelka slovenské restaurace Panonia Valéria Gažiová.

První z velkých hotelů, čtyřhvězdičkový Tereziánský dvůr v bývalých Nálepkových kasárnách se otevře už v září.

„Má 80 pokojů se 140 lůžky, wellness, bazén, whirlpool, saunu, tři apartmá s vlastními saunami, kongresový sál až pro 250 lidí, dva salónky a ve zvýšeném suterénu 70 vlastních parkovacích míst. Cenově budeme na úrovni hotelu U Královny Elišky,“ uvedl budoucí ředitel hotelu Jaroslav Drahokoupil.

Další hotel se 133 lůžky plánuje společnost Aldis, vzniknout by měl přestavbou chátrající budovy odborů vedle kongresového centra. U Aldisu chce postavit hotel pro víc než 300 hostů i Unimex Group.

„Máme po územním řízení, ale hledáme silného partnera,“ řekl Jiří Pavlát ze společnosti Unimex Group.

Kongresy, kulturní a sportovní akce i na mezinárodní úrovni přivádějí do Hradce Králové tisíce návštěvníků, i když jen krátkodobě. Investoři se toho snaží využít. Chtějí je ve městě zdržet, rekonstruují hotely a staví nové.

„Vznikají tu hotely i pro náročnější klientelu s konferenčními prostory. Ale v centru chybí hostely pro mladou klientelu, pro takzvané baťůžkáře,“ uvedla koordinátorka cestovního ruchu v Hradci Králové Martina Erbsová.

Mladší generaci lákají hlavně akce ve Festivalparku. Přicházejí i do města, ale ubytovávají se v kempu ve Festivalparku, nebo na Stříbrném rybníku. Klasických turistů je podle podnikatelů málo.
„Už několik let se snažíme přesvědčit podnikatele z cestovních kanceláří, aby klienty vyvážely nejen ven, ale přivážely je i sem do města. Místní lidé však moc turistů nechtějí, víc lidí, víc hluku, víc problémů,“ sdělila provozovatelka restaurace Panonia Valéria Gažiová.
Hotely sázejí na business klientelu.
V Horizontu několika příštích let se plánuje rozšíření hotelu Černigov. Nejen o přístavbu s apartmánovými byty se pak rozšíří právě rekonstruovaný hotel Alessandria.

„V přípravném stadiu máme vybudování přístavby pro kongresové zázemí, garážovacího domu s obchodní galerií a apartmánovými byty, které budou navazovat a rozšiřovat stávající zástavbu,“ uvedl ředitel hotelu Alessandria František Croitor.

Kompletní rekonstrukcí v Alessandrii prošlo už devadesát procent pokojů, včetně oken, noční klub, dokončené je zateplení s fasádou, rekonstruuje se interiérové zařízení pivnice a bufetu, pracuje se na rozšíření parkoviště. Brzy začnou práce na hotelové hale a Lobby baru a recepci.