Hraje KHL, přitom je blízko domova

Jaroslav Kristek má extraligový titul, zahrál si pár zápasů v NHL, v této sezoně nastupuje za Poprad v KHL.

Druhou sezonu tráví na Slovensku. Tamní extraligu a dres mistrovských Košic však v létě vyměnil za Kontinentální hokejovou ligu a angažmá v nově vzniklém klubu Lev Poprad. Útočník Jaroslav Kristek svého kroku nelituje. „Chtěl jsem hrát KHL, což je nejlepší soutěž v Evropě, a zároveň být skoro doma. To se mi splnilo,“ říká spokojeně zlínský rodák.

Už loni měl blízko k podpisu smlouvy s Popradem, jenže vedení KHL přijetí HC Lev odložilo a hokejisté si narychlo sháněli jiná angažmá. Letos už to vyšlo a Kristek byl jedním z hráčů, které si do týmu vybral český kouč Radim Rulík.

Start do sezony Popradu nevyšel. „Ztratili jsme šest zápasů v řadě, nálada moc dobrá nebyla. Ale prohrávali jsme jen těsně, věděli jsme, že se to jedním povedeným utkáním zlomí,“ popisuje Kristek.

Šestkrát seděl na tribuně

Od začátku sezony patřil do sestavy, jenže při premiérovém úspěchu Lvů na ledě chyběl. Kvůli zažívacím potížím výhru v Rize sledoval jen z hlediště. A protože Rulík úspěšnou sestavu dlouho neměnil, nenastoupil Kristek šestkrát v řadě.

„Předtím jsem hrál v prvních dvou pětkách, ale je jasné, že všichni na ledě být nemohou. Tým je nový a trenér teprve hráče postupně poznává,“ nezlobí se Kristek na svého nadřízeného, s nímž situaci rozebral.

„Měl jsem v té době i jiné nabídky. Ale trenér sám od sebe za mnou přišel, že ví, jak se cítím. Řekl mi, že jsem součástí týmu, počítá se mnou, a že nemám jinam chodit,“ vzpomíná jednatřicetiletý hráč, který v posledních duelech už strávil na ledě mnohem víc času. „Musím toho využít a pozici si udržet. Bude záležet jen na tom, jak budu hrát,“ uvědomuje si.

Stejně jako v létě, byl o něj i v rozehrané sezoně zájem v Košicích a ve Finsku.

Návrat do Košic ho lákal, protože tam vybojoval extraligový titul a spokojený byl i mimo led.
„Loňská sezona byla fantastická, proto jsem to zvažoval.

Ale hrát KHL je krok kupředu a já v ní chci být co nejdéle,“ říká Kristek, který si v roce 2003 zahrál i NHL. V dresu Buff ala, které si jej vybralo na draftu v roce 1998 ve druhém kole jako padesátého v pořadí, nastoupil šestkrát.

„V zámoří je to fyzicky náročnější než v Evropě, hraje se víc do těla. Ve srovnání s českou extraligou je KHL o hodně rychlejší. Není čas na vymýšlení,“ porovnává výtečný bruslař, jemuž paradoxně víc vyhovují zápasy na stadionech soupeřů, protože v Popradu je úzké kluziště. „Musel jsem se tomu přizpůsobit. Z rohu do brány je to blízko, takže musím střílet odevšad,“ ví Kristek.

Popradský klub nabídl hráčům komfort. „Všechno je na špičkové úrovni. Dokonce máme na létání vlastní Boeing, což je v KHL ojedinělé. Při zápasech venku bydlíme v nejlepších hotelech. Když jsem byl v Rusku naposledy v roce 1997, tak jsme se báli kdekoliv najíst. Teď je strava výborná,“ pochvaluje si podmínky.

Vzpomíná na Rachůnka

Úvod sezony poznamenala nehoda hokejistů Jaroslavle, při níž zemřeli také reprezentanti Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček. Tragédie zasáhla i Kristka, který přišel o kamaráda a bývalého spoluhráče Rachůnka, s nímž chodil do školy.

„Na Karla myslím každý den. Vyrůstali jsme spolu, byli jsme v jedné třídě. Když sednu do letadla, vždycky si vzpomenu. To, co se stalo, prostě nejde vymazat,“ říká hokejista, který hrával českou extraligu v dresech Zlína, Českých Budějovic a Karlových Varů, s nimiž v roce 2009 vybojoval titul.

Poprad v premiérové sezoně v Kontinentální hokejové lize takové ambice nemá. Vedení by bylo spokojené s postupem do play-off . „Myslím, že je to reálné. Ukázali jsme, že můžeme porazit i špičkové týmy, jako se nám to povedlo třeba s Kazaní,“ věří Kristek.

JAROSLAV KRISTEK

* Narodil se 16. března 1980.
* Kariéra: Zlín (1997-1998, 2004-2007, 2010), Prostějov (1997-1998), Tri-City Americans/WHL (1998-2000), Rochester/ AHL (2000-2003), Buffalo/NHL (2003), České Budějovice (2003-2004), Karlovy Vary (2007-2010), Košice (2010-2011), Lev Poprad/KHL (2011).
* Největší úspěchy: juniorský mistr světa (2000), vítěz extraligy s Karlovými Vary (2009) a Košicemi (2011), nejlepší střelec play-off extraligy (2008).