Hraje se v teple a bez záludných faulů

Florbal je v Kladně na vzestupu. Muži vybojovali extraligu a mládežnické kategorie nemají o nové tváře nouzi. Hra děti baví.

V Kladně působí tři florbalové kluby FBC Kladno, SK Kladno Raisins, FBK Seals Kladno, ale s mládeží pracují pouze v FBC. Nejmladší kategorií, která hraje soutěžní utkání, je přípravka. Není výjimkou, že za přípravku hrají i šestileté děti. „Podle mého názoru není dobře, aby pěti až šestileté děti dělaly pouze florbal. Měly by nejdřív absolvovat všeobecnou pohybovou průpravu v kombinaci s jinými sporty,“ míní manažer klubu FBC Petr Šikola.

Registrace za několik dnů

Pokud dítě odmala sportuje, může s florbalem začít třeba ve třinácti letech. „Florbal hraji druhým rokem a baví mě. Přešel jsem k němu z hokeje a fotbalu. Hraje se bez záludných faulů, v teple a trenér nás i pochválí,“ říká jedenáctiletý Dominik Vorlíček z týmu FBC. Začátečníci mohou nastupovat k utkáním prakticky okamžitě. Jediné, na co musí čekat, je vyřízení registrace na České florbalové unii. To trvá jen několik dnů. K vyplněné přihlášce do oddílu rodiče přikládají ještě potvrzení od lékaře, že jejich dítě je schopné hrát na závodní úrovni. V žákovských kategoriích mohou děvčata nastupovat v chlapeckých týmech. „Florbal rovnoměrně zatěžuje organismus a je proto vhodný pro širší dětskou populaci, včetně dětí s nadváhou. Byť to není kontaktní sport, jako třeba hokej, nedoporučil bych ho dětem se závažnějšími krvácivými poruchami nebo s poruchami pohybového aparátu,“ uvádí Petr Lyer, primář dětského oddělení kladenské nemocnice.

Talent není nejpodstatnější

Florbal patří k sportům, ve kterých není talent rozhodujícím měřítkem. „Talent je pouze předpoklad pro budoucí růst. Sám o sobě rozhodně nestačí. Přemíra talentu někdy může i uškodit, může vyvolávat v dítěti pocit, že nemusí trénovat a to je vždycky špatné. Dětem se snažíme naznačit, že talent je základ, ale tvrdá dřina je to, z čeho se rodí velcí sportovci,“ dodává Šikola.