Hřebík a Sparta? Třetí pokus

Letenský klub má nového sportovního ředitele. Do Sparty se vrací Jaroslav Hřebík. A už před Vánoci hlásí mužstvo první hráčské posily.

Jedno staré české pořekadlo říká: Do třetice všeho dobrého. Bude to dobré i v případě fotbalového trenéra Jaroslava Hřebíka? Už potřetí totiž vstupuje do pražské Sparty. Zatímco jeho první angažmá na Letné se vrylo fanouškům do paměti spanilou jízdou v Lize mistrů, na to druhé by nejraději zapomněli. Jak si zkušený stratég povede při svém třetím pokusu?

Ve Spartě už před několika dny skončil generální sportovní manažer Jozef Chovanec. A právě Jaroslav Hřebík bude jeho nástupcem. Klub jej měl ve funkci potvrdit krátce po uzávěrce tohoto vydání. Stejně jako nový realizační tým, který si Hřebík vybral. Prvním trenérem zůstává Martin Hašek, trenérem brankářů bude bývalý gólman anglického Newcastlu Pavel Srníček a vedoucím mužstva někdejší sparťanský záložník Miroslav Baranek. Jasno ještě nebylo o Haškově asistentovi.

Krach v Evropě

A proč tak rozsáhlé změny v polovině sezony? Navíc když je Sparta s šestibodovým náskokem na prvním místě? „Nesplnili jsme některé cíle, které jsme si vytyčili. Proto odcházím,“ řekl při svém loučení s klubem Jozef Chovanec.

Za jeho šestileté „vlády“ se totiž Sparta ani jednou nedostala do Ligy mistrů. A to jsou stovky milionů korun, které v klubové kase chybí. „Bylo to těžké rozhodování, ale vedli jsme jej v přátelském duchu. Na mnoha věcech jsme se shodli,“ přiblížil ukončení spolupráce s Chovancem majitel klubu Daniel Křetínský.

Letos se navíc Letenští neprobojovali ani do Evropské ligy, když vypadli s rumunským klubem FC Vaslui. Nové úspěchy na mezinárodní scéně by měl zajistit právě Jaroslav Hřebík. Ne jako trenér, ale jako generální sportovní manažer. Tedy muž, který bude řídit týmy od mládeže po áčko.

A že se Hřebík v Evropě prosadit umí, o tom svědčí sezona 2001-2002. Sparta se pod jeho vedením probojovala do osmifinálové skupiny, kde sehrála nezapomenutelný zápas s Realem Madrid. Tehdejšímu nejlepšímu týmu světa podlehla doma 2:3 po strhujícím výkonu.

A jeden jediný bod z dvojzápasu s Panathinaikosem Athény chyběl Spartě k tomu, aby se dostala mezi osm nejlepších týmů Champions league. Z dnešního pohledu pro české týmy něco jako utopie.

Jenže na jaře se týmu přestalo dařit v lize a Hřebík byl odvolán. Stejně jako před šesti lety, kdy se nepohodl s hráči v čele s Karlem Poborským. Tehdy jej z Letné vypískali i fanoušci.

Přicházejí posily

Teď má třiašedesátiletý stratég třetí šanci. A Sparta hlásí i první zimní posilu. Z ukrajinského Dněpropetrovsku přichází defenzivní záložník Mario Holek. Ten hrál ligu naposledy za Brno, než před čtyřmi lety zamířil na východ.

Zahrál si i za českou reprezentaci a nyní podepsal ve Spartě smlouvu na čtyři a půl roku. „Poslední rok za moc nestál, takže se těším do Sparty. Je to velký klub, hraje o poháry, každý je pod tlakem. Prvním cílem bude titul,“ uvedl Holek, který na jaře podstoupil operaci paty a od té doby v ukrajinském klubu příliš šancí nedostával.

Podle informací Sedmičky bude Hřebík sázet především na mladé hráče. Vrátit by se měli někteří talentovaní fotbalisté, kteří jsou na hostování v jiných klubech. Sparta také jedná o příchodu žižkovského brankáře Tomáše Vaclíka a objevily se i informace, že by se z Basileje mohl vrátit někdejší reprezentant Radoslav Kováč.

Rozsáhlé změny znamenají i definitivní konec dvou klubových ikon: Jaroslava Blažka a Tomáše Řepky. Oba by měli dostat odstupné a klub opustit.