Hřiměždický lom ožije střemhlavými skoky

skok do vody

skok do vody

(VIDEO) Příznivci adrenalinových sportů se ode dneška sjíždějí do zatopeného žulového lomu v Hřiměždicích na Příbramsku. Koná se zde dvanáctý ročník soutěže ve skocích do vody High Jump. Skokanské špičky návštěvníkům předvedou skoky do vody z dvanáctimetrové a šestnáctimetrové věže a pětimetrové houpačky. Hlavní hvězdou dvoudenní akce bude zřejmě dvojnásobný mistr Evropy v extrémních skocích a olympionik Blake Aldridge z Velké Británie.

Akce letos zaznamenává obrovský počet zájemců, kteří se chtějí závodů zúčastnit, a organizátoři tak již omezili počet míst na startovní listině, řekl Tomáš Jechort z organizačního týmu. „Přihlásilo se asi 50 Čechů a dalších zhruba 20 zahraničních zájemců. A to už je docela narváno,“ poznamenal Jechort. Kromě Čechů přijedou závodníci mimo jiné ze Slovenska, Rakouska, Německa, Švýcarska, Británie nebo Slovinska.

Otazník zatím visí nad účastní nejlepšího tuzemského skokana Michala Navrátila a jedné z nejlepších skokanek světa, Němky Anny Baderové, kteří se ještě mohou přihlásit během dneška. „Michal Navrátil asi bude na závodech někde v zahraničí. Anna Bader se zase živí vodním divadlem a měla by být v Číně. Většinou nevědí, kdy je pustí, a zjistí to teprve den předem,“ vysvětlil Jechort. Letos v Hřiměždicích naopak bude určitě chybět legenda tohoto sportu, Kolumbijec Orlando Duque, který si prý nedávno zlomil nohu při seskoku s padákem.

Sestřih z loňské akce High Jump v Hřiměždicích

Soutěž i o nejlepšího "placáka"

Cliffdiving je obdobou klasických skoků do vody, skáče se ale většinou ve volné přírodě a z větší výšky a skokani mají naprostou volnost ve výběru skoků a prakticky neomezenou možnost improvizace. Kromě klasických skoků do vody návštěvníci uvidí i ukázky nejextrémnějšího odvětví cliffdivingu zvaného splashdiving. V podstatě jde o skok zvaný „placák“, při němž musí po dopadu vystříknout co nejvíc vody. Závody dnes začínají exhibicí skokanů a volným tréninkem. Soutěžit se v Hřiměždicích začne v sobotu.

Na své si přijdou i odvážlivci z řad veřejnosti, protože si mohou adrenalinový skok vyzkoušet na vlastní kůži. Lidé se podle Jechorta mohou zúčastnit také závodů na surfařských prknech. Součástí programu budou i letos čtyři hudební scény. Vystřídají se na nich například české kapely jako Skyline, Navigators, Fast Food Orchestra nebo Pipes and Pints. Vrcholem zřejmě bude vystoupení legendy žánru reggae Christophera MacFarlanea známého pod jménem Macka B. Podrobný program akce je na www.highjump.cz.

Historie cliffdivingu se začala psát v roce 1770 na havajském ostrově Lanai. Tamní bojovníci se vrhali ze skal do rozbouřeného moře, aby dokázali svoji odvahu a získali si obdiv žen. I když tato tradice na dlouho upadla v zapomnění, v posledních letech se z ní stal velmi oblíbený adrenalinový sport.