Hruška za půl miliardy: Christie's vydražila nejdražší diamant

diamant

diamant Zdroj: ctk

Aukční síň Christie's v Ženevě vydražila vzácný diamant vybroušený do tvaru hrušky za takřka 25,9 milionu švýcarských franků (přes 542 milionů korun). Unikátní vzácný kámen o hmotnosti 101,73 karátu byl největší svého druhu, jaký byl kdy na prodej. Dražba podle serveru Bloomberg ustavila rekord v sumě, kterou kdy zájemce za diamant zaplatil.

Nejdráž vydražený diamant v historii koupila podle Bloombergu klenotnická a hodinářská značka Harry Winston, která spadá pod švýcarský Swatch. Vydražená částka ale není v kategorii drahých kamenů rekordní, neboť v roce 2010 aukční síň Sotheby's prodala smaragd za zhruba 45,4 milionu švýcarských franků (takřka 951 milionů korun).

Podle Christie's drahokam pochází z dolu Jwaneng z Botswany a vznikl z neopracovaného kamene o hmotnosti asi 236 karátů. Broušení trvalo 21 měsíců. Popisek na webu aukční síně uvádí, že bezbarvý diamant je dokonale vyleštěn a že jeho tvar je dokonale souměrný.

Rekordní cenu za diamant doposud držel 76,02karátový vzácný kámen nazvaný Arcivévoda Josef. Za něj loni zájemce zaplatil skoro 20,4 milionu švýcarských franků (431,2 milionu korun).

Nejvyšší cenu za drahý kámen však zaplatil v roce 2010 v aukční síni Sotheby's v Ženevě londýnský obchodník Laurence Graff. Za smaragd s názvem Fancy Intense Pink o hmotnosti 24,78 karátu zaplatil v přepočtu takřka miliardu korun.