Hudební scénu v Liberci křísí nadšenci

Kapel a koncertů v Liberci přibývá. Důkazem může být například stále populárnější Hradby Fest.

Starají se o hudební scénu na Liberecku a dávají do ní svůj volný čas a peníze. Pořádají koncerty a menší festivaly, na které zvou kapely z Česka i zahraničí. Řeč je o hudebních nadšencích.
„Po letech, kdy se v Liberci téměř nic nedělo, se snažíme bourat názor, že je Liberec mrtvým hudebním městem,“ říká baskytarista liberecké kapely Underground Theatre Peo.
Důkazem může být i třetí ročník Hradby Festu v Lucemburské ulici. Vystřídalo se v něm celkem deset kapel. „Byl to úspěch. Dokonce jsme se dostali do černých čísel. A to jsme vybírali pouze dobrovolné vstupné,“ říká jeden z pořadatelů Hradby Festu a člen kapely Attic Vanity Pavel Brůček, který již nyní spřádá plány na příští ročník.
Po letošní zkušenosti chtějí organizátoři posunout festival zase o nějaký ten kus dál. „Chtěli bychom si zajistit například účast nějaké větší a známější kapely. Přípravu příštího ročníku jsme proto rozjeli ihned po skončení toho letošního,“ dodal Brůček.
Nejde však jen o festival. Téměř každý víkend se přímo v Liberci nebo jeho blízkém okolí konají koncerty kapel různých stylů. Mezi tradiční pořadatele patří například People z hrádecké kapely Cock Brutality. S kapelami se domlouvá po internetu a po práci se věnuje propagaci a technickému zajištění jednotlivých koncertů. Odměnou je mu přitom většinou pouze pocit z dobře odvedené práce a spokojenost vystupujících hudebníků a návštěvníků.
„Akce se snažím připravovat tak, abych pokud možno nic neprodělal. Plakáty a další propagaci si proto zařizuji sám, aby mi zbyly peníze pro kapely a na zvukaře,“ vysvětlil People. Kořením akcí, které pořádá, bývají čas od času zahraniční kapely. Do Liberce se totiž Peoplovi daří dovážet kapely z Mexika, Řecka, Německa či Finska. Tou zatím nejznámější byli aténští Slavebreed, kteří se u nás představili mimo jiné i na festivalu Obscene Extreme.