Hvězdné války pomáhají dětem. Globální skupina „záporáků“ dělá radost v nemocnicích

Comic-Con Praha 2023 (Jana Šebestová druhá zleva)

Comic-Con Praha 2023 (Jana Šebestová druhá zleva) Zdroj: E15 Miroslav Belančin

Robert Picardo, hvězda Star Treku a Hvězdné brány: V Praze jsem po páté! Co tu miluje?
Comic-Con Praha 2023
Comic-Con Praha 2023
4
Fotogalerie

Řečeno parafrází kultovního citátu: tuhle skupinu provází síla. Na pražském Comic-Conu vyčnívali její členové perfektními kostýmy ze Star Wars, na rozdíl od některých jiných postav v kostýmech to ale nebyl pokus o reklamní tahák. Alespoň ne s cílem cokoliv prodat. Tým kolem Jany Šebestové patří do takzvané 501. legie – mezinárodní organizace „záporáků“ ze světa Hvězdných válek. Ovšem pozor, jejich cílem je šířit dobro.

Jana Šebestová má v české odnoži 501. legie na starosti schvalování kostýmů. Tuzemský tým , kterému velí Jaroslav Šálek, nese název Czech Garrison. Posádka ke svému stanovišti na Comic-Conu Prague přilákala spoustu obdivovatelů. Aby také ne. Jana Šebestová je kostýmní výtvarnicí, pracuje hlavně pro film a kostýmy díky tomu vypadají jako z Hollywoodu.

Pod temnou kápí Teeky, příslušnice kmene Jawa sídlícího na planetě Tatooine, tak díky kostýmnímu dohledu Jany Šebestové obdivuhodně svítí žluté oči naprosto věrné předloze, a klonoví vojáci, stormtroopeři, jsou k nerozeznání od těch na filmovém plátně. 

„Sleduji komiksy, filmy, pouštím si herní videa. Všechno s cílem co nejvěrněji kostýmy napodobit. Nejde nám o to mít převlek na maškarní, ale pravý filmový kostým,“ popisuje Jana Šebestová.

Proč to všechno členové legie dělají, je nasnadě. Pod bílými maskami imperiálních stormtrooperů se skrývají dobrotivé tváře těch, kdo chodí do dětských domovů a nemocnic potěšit děti právě věrností svých převleků. „Nosíme dětem lego, hračky, pořádáme předvánoční hry, vyrábíme s nimi různé věci. Reagují skvěle, nestalo se, že by se nás bály,“ vypráví Jana Šebestová.

Název 501. legie z oficiálních Star Wars nepochází. Zakladatel mezinárodního dobročinného sdružení dal legii její název sám v roce 1997. Její dobročinný osud určily těžké události. Jeho dceři Kate byla v roce 2005 diagnostikována rakovina a populární robot, droid R2-D2 v růžovém provedení, který jí otec sestrojil, měl dceru potěšit.

Ač tento příběh nedopadl dobře, droid posléze sloužil v nemocnicích k radosti ostatních dětí a později se tohoto úkolu zhostili kostýmovaní vojáci a další postavy populárního sci-fi.

Spisovatel Timothy Zahn se souhlasem Lucasfilmu poté prokázal legii čest tím, že v roce 2004 začlenil do svého Star Wars románu Survivor's Quest právě jméno 501. legie. Od té doby se 501. legie objevuje v oficiálních materiálech Star Wars.

Letošní Comic Con, kde pořadatelé napočítali na dvacet tisíc fanoušků her, komiksů a všemožných fantasy a sci-fi snímků, měl s fenoménem Star Wars ještě jedno pojítko. Tentokrát zcela konkrétní. Jana Šebestová a její imperiální legie měly vzácnou návštěvu v podobě svého pána. Na jedné z besed vystoupil herec Ian McDiarmid, který se proslavil rolí císaře Palpatina právě v sérií Hvězdné války.

Con Prague vychází ze zahraničního konceptu, který má za sebou půlstoletou historii. První takov é setkání fanoušků komiksů , sci-fi a fantasy filmů, seriálů a knih se konalo v USA v roce 1970.