Hvězdou Tourfilmu byl vzduchoplavec

Tourfilm 2011. Karlovy Vary mají za sebou také cestovatelský festival.

Grand Prix si z karlovarského festivalu Tourfilm odvezl mexický snímek Mexico en tus Sentidos. Kategorii filmů vyhrál dánský film We love bikes - Wanderful Copenhagen. Druhé místo obsadil český snímek Krátký film o dlouhé historii Litomyšle. Třetí místo získal film Asa and Hakan in Latvia.
Projekce byly opět členěné podle kontinentů a samostatnou projekci měla přehlídka národní tvorby. Novinkou byly komentované projekce vítězných filmů Tourfilm a Tour region film.
„Účast v soutěži byla letos rekordní,“ pochvaluje si ředitel festivalu Josef Schütz. Tourfilmu se zúčastnilo na 135 zemí z celého světa, které přihlásily 500 filmů a spotů a 352 multimediálních prezentací. Do národní části Tour region film se přihlásilo 150 filmů i spotů a 66 multimedií.
Soutěžní kategorii klipů vyhrál Switzerland Tourism s klipem Switzerland - More than just mountains. Druhé místo získal ATOUT France se spotem Teaser Be Breizh a třetí místo obsadili Poláci s Lubelskie OE Let the moment last.
Kategorii televizních cestovatelských dokumentů ovládli čeští filmaři Libor Špaček a Petra Doležalová produkce Escape to Nature se snímkem Útěk na Tahiti. „Tento film je zároveň nej-úspěšnějším českým filmem ze všech soutěžních kategorií v mezinárodním filmovém festivalu Tourfilm 2011,“ říká Schütz. Druhé místo patří Janu Svatošovi s filmem Africa Obscura a třetí místo získala produkce Moya Planeta za film Sakhalin. Life on the Island.
Prix Jury získal film Fjord od Ibis Film AS a film České televize - Šumné stopy.
Ve čtvrté kategorii multimediálních prezentací získala Cenu COT Německá turistická centrála s webovými stránkami www.germany.travel před Rio de Janeirem od Rio Convention & Visitor s Bureau. Třetí místo získala Deutsche Lufthansa s www.lufthansa.com.

Kolem zeměkoule

Tourfilm nebyl jen filmovou soutěží, ale měl také bohatý doprovodný program. Hlavní zahraniční hvězdou festivalu byl dobrodruh a vzduchoplavec Bertrand Piccard, jehož současný a největší projekt je Solar Impulse, který je založen na obletu zeměkoule letadlem poháněným solární energií.
Hlavní program pro veřejnost nesl ústřední téma Himálaje. „V tomto duchu byla vyzdobena celá festivalová hala, vystoupila zde řada předních českých horolezců, pokřtili jsme knihu Karlovaračky Jitky Kulhánkové s názvem Mizející Ladak - Útržky z Malého Tibetu aneb Po šedesátce mě doma nic neudrží. Představili jsme výbavu do Himálaje a z Himálaje se nám živě přihlásil hudebník Martin Kratochvíl,“ říká Schütz.
Na festivalu také vystoupil Miloslav Stingl. Legenda českých cestovatelů pohovořila na téma Magický rok 2012. Karlovaráci Dana Smržová a Stanislav Hořínek povídali na téma Galapágy - peklo i ráj.

KDO JE ŠVÝCAR BERTRAND PICCARD

Největší hvězdou letošního TourČ lmu byl švýcarský vzduchoplavec a psychiatr B. Piccard, který obletěl svět v balonu a vytvořil tím rekord v nejdelším letu v historii letectví: 45 633 kilometrů za pouhých 19 dní, 21 hodin a 47 minut.