Hyperloop: One otevřela výrobní halu, HTT má pakt s Deutsche Bahn

Hyperloop One staví dráhu pro první test své superrychlé kapsle

Hyperloop One staví dráhu pro první test své superrychlé kapsle Zdroj: Hyperloop One

Hyperloop
Hyperloop
Hyperloop
Elon Musk - miliardář spojený se značkami PayPal, Tesla Motors, SpaceX a nyní i Hyperloop.
4
Fotogalerie
Společnost Hyperloop One pokročila ve svých snahách o budování extrémně rychlé dráhy pro přepravu nákladu a pasažérů – v americkém státě Nevada nedávno otevřela vlastní výrobní halu. V ní by měly spatřit světlo světa první díly rychlodráhy a kapslí určených k reálnému provozu. Konkurenční Hyperloop Transportation Technologies zase uzavřela partnerství s Deutsche Bahn, kterým vyrobí futuristické vozy.

Jde o první samostatné výrobní středisko ve výhradním vlastnictví Hyperloop One. V hale má firma umístěno několik výrobních linek, například i vysoce moderní řezačku vodním proudem (k vidění i na videu níže). Firma se krom zabydlování nové haly ale musí také vypořádat s žalobou bývalého člena vedení kvůli šikaně na pracovišti a sexuálním eskapádám.

Hyperloop One předpokládá, že i přes výše zmíněnou žalobu by v příštích několika měsících mohla být schopná ve své hale vyrobit první díly, které by měly dát vzniknout reálné dráze. Zatím ale není jasné, odkud kam tato dráha povede. Firma sice intenzívně vyjednává o zahájení stavby se státem Kalifornie, žádné novinky však neprozradila.

Podívejte se do výrobní haly Hyperloop One

Zatímco Hyperloop One začala vyrábět, konkurenční a zatím v závodě o vybudování rychlodráhy pomalejší startup Hyperloop Transportation Technologies (HTT) oznámil uzavření partnerství s Deutche Bahn. Těm nedodá přímo Hyperloop, ale postaví pro ně prototyp železničního vozu, který bude využívat několik futuristických technologií, mezi kterými má být třeba okna s rozšířenou realitou nebo digitální kontrola nad celým mikroklimatem vozu.

Jak si HTT představuje budoucnost cestování vlakem

Doposud na dobrovolnické bázi pracující inženýři HTT by první kus prý mohli dodat již na jaře 2017. Pro HTT je tento kontrakt zásadní, protože právě kvůli nedostatku prostředků pokulhává za investorsky více otevřenou a aktivnější Hyperloop One. Pokud DB bude s kvalitou dodaného vozu a jeho výsledky testů jízdních vlastností spokojena, může jít pro HTT o významný zdroj příjmů na financování hlavního cíle – stavby opravdové Hyperloop tak, jak o ní teoretizoval Elon Musk.