IBM hlásí propad zisků i tržeb, firmu táhne dolů slabý prodej hardwaru

V Praze v IBM je nejenom byznys, ale také výzkum.

V Praze v IBM je nejenom byznys, ale také výzkum. Zdroj: Jan Sedlak

Zisk a tržby přední světové počítačové společnosti IBM ve druhém čtvrtletí klesly. Firma ale díky příznivým vyhlídkám pro odbyt softwaru a s pomocí snižování nákladů zlepšila výhled zisku pro celý rok a její akcie po středeční výsledkové zprávě vzrostly.

Zisk firmy je aktuálně 3,2 miliardy dolarů (více než 63 miliard korun), což je meziroční pokles o 17 procent. Po odečtení jednorázových nákladů na restrukturalizaci ale zisk posílil o tři procenta a překonal očekávání. Tržby IBM se snížily o tři procenta na 24,9 miliardy dolarů, což bylo mírně pod odhady trhu. Tržby z prodeje služeb, které jsou hlavní aktivitou IBM, klesly o pět procent.

Největší problémy má firma v divizi hardwaru. Za druhé čtvrtletí hlásí propad 12 procent. Ovšem v prvním čtvrletí roku 2013 se hardware propadal o 17 procent. Určitý podíl na zlepšení mohou mít personální změny v magementu divize, všímá si agentura Bloomberg.

Jiná situace panuje v softwarové divizi, která posílila o čtyři procenta. Finanční ředitel firmy Mark Loughridge poukázal na vysoké objednávky této divize pro druhé pololetí. Divize služeb má podle něj nejvyšší objem nevyřízených zakázek za čtyři roky.

Aktuální odhad zisku na akcii pro celý rok se vyšplhal na 16,90 dolaru, což je o 20 centů vyšší hodnota, než s jakou počítal výhled na začátku letošního roku. Podle Loughridge se změny ve společnosti - a to včetně snižování stavu zaměstnanců - začnou projevovat ve třetím čtvrtletí. Vlivem změn IBM ve druhém čtvrtletí odepsala ze zisku miliardu dolarů.

Akcie IBM po zprávě vydané po středečním uzavření burz stouply až o tři procenta. Před zveřejněním výsledků v pravidelném obchodování na Wall Street posílily o 0,4 procenta.

Vývoj akcií IBM za posledních pět letVývoj akcií IBM za posledních pět letVývoj akcií IBM za posledních pět let | pavlovic@mf.cz