IBM předá Globalfoundries divizi polovodičů, zaplatí jí za to

čip (ilustrační foto)

čip (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: steve r watson via Flickr

Americká technologická společnost IBM předá svou ztrátovou divizi polovodičů firmě Globalfoundries. IBM sdělila, že jí za to během tří let zaplatí 1,5 miliardy dolarů (32,3 miliardy korun) v hotovosti. IBM se dlouhodobě zbavuje výrobních aktivit a stává se primárně dodavatelem technologických služeb.

IBM si kvůli převodu divize polovodičů zaúčtuje za letošní třetí čtvrtletí jednorázový výdaj 4,7 miliardy dolarů. Společnost hned poté uvedla, že její čistý zisk, který nezapočítává odprodané nebo koupené aktivity, za třetí čtvrtletí klesl meziročně o 17 procent na 3,46 miliardy dolarů.

Tržby společnosti se snížily o čtyři procenta na 22,4 miliardy USD. Výsledky skončily podle agentury AP pod odhady analytiků, kterých se dotazovala společnost FactSet. Akcie IBM před zahájením obchodování na newyorské burze vykazovaly propad asi o pět procent, ztráty ale naznačovaly i futures na hlavní indexy.

Globalfoundries získá i patenty

Globalfoundries získá vedle výroby polovodičů ve dvou továrnách na severovýchodě USA i příslušné technologie spolu s patenty a dalšími aktivy duševního vlastnictví divize IBM Microelectronics. Firma, jejíž akcie se neobchodují na burze, sdělila, že převezme prakticky všechny zaměstnance předané divize. Globalfoundries se na příštích deset let stane v rámci dohody exkluzivním dodavatelem polovodičů pro serverové procesory IBM.

Společnost IBM uvedla, že převod divize polovodičů jí umožní dál se koncentrovat na výzkum a vývoj na poli takzvaných cloudových služeb, dále mobilních technologií, analýzy dat a zabezpečení systémů.