Icahn tlačí Apple ke zpětnému odkupu akcií za 150 miliard dolarů

Carl Icahn

Carl Icahn Zdroj: CTK

Známý americký investor Carl Icahn se snaží přimět technologickou společnost Apple ke zpětnému odkupu jejích vlastních akcií v hodnotě 150 miliard dolarů (2,8 bilionu korun). Chce tak podpořit cenu akcií Applu na burze.

Icahn k tomuto kroku vyzval šéfa Applu Tima Cooka v dopise, o kterém se zmiňuje také na svém účtu na Twitteru. Icahn v něm mimo jiné uvádí, že nyní vlastní v Applu 4,7 milionu akcií v hodnotě kolem 2,5 miliardy dolarů. Jeho podíl tak sice představuje méně než jedno procento celkového akciového kapitálu Applu, Icahn však využívá své proslulosti v investičním světě, aby na svou stranu přitáhl další akcionáře.

Podle Icahna by měl Apple zahájit zpětný odkup akcií okamžitě. „Ačkoli je to vzhledem ke svému rozsahu bezprecedentní krok, je ve skutečnosti přiměřený a zvládnutelný s ohledem na velikost a finanční sílu vašeho podniku,“ píše se v dopisu.

Icahn: Do tří let akcie za 1250 dolarů

Investor se domnívá, že trh nyní akcie Applu „drasticky podhodnocuje“, a plánuje další zvyšování svého podílu v podniku. Cena akcií Applu by se podle jeho odhadu mohla s pomocí zpětného odkupu během tří let více než zdvojnásobit na 1250 dolarů ze současných 525 dolarů. Apple je přitom již nyní nejhodnotnější veřejně obchodovanou společností na světě s tržní hodnotou 477 miliard dolarů.

Apple se zpočátku soustředil na výrobu osobních počítačů. V uplynulých deseti letech ale začal nabízet rovněž populární hudební přehrávače iPod, mobilní telefony iPhone a počítačové tablety iPad. Spustil také internetovou prodejnu hudby iTunes. Očekává se, že příští rok představí chytré hodinky iWatch.

Tento týden Apple představil novou generaci tabletů iPad a minulý měsíc uvedl na trh nové mobilní telefony iPhone 5S a iPhone 5C. Nové přístroje přicházejí v době, kdy se firma potýká s klesajícím tržním podílem a čelí kritice kvůli nedostatečným inovacím.