Imagination Technologies propustí 350 lidí, mohou za to slabší prodeje iPhonů

iPhone 6S

iPhone 6S Zdroj: ctk/AP

Čerstvé finanční výsledky zveřejněné začátkem tohoto roku ukázaly, že růst Applu v oblasti mobilních zařízení začíná dosahovat stropu. Jak ale ukazují kroky společnosti Imagination Technologies, už je nutné si v některých oblastech utahovat opasky.

Imagination Technologies totiž stojí za populárním grafickým čipem řady PowerVR, který používá Apple ve vlastních mobilních výpočetních čipech Ax (naposledy Apple A9X v iPadu Pro), ale nachází se i v dalších čipsetech výrobců jako MediaTek, Intel (Atom série Z), Allwinner, Rockchip a podobně.

I když jsou prodeje iPhonů i dalších mobilních zařízení stále obrovské, už nestoupají tak rychle, jak se očekávalo. Společnost Imagination Technologies tak potvrdila, že z důvodu úspory nákladů propustí přibližně pět procent zaměstnanců z celkového počtu 1 700 lidí. To by mělo odpovídat asi 350 zaměstnancům, ale dle tvrzení nepůjde o kritické pozice.

Do dubna příštího roku by se mělo dosáhnout úspory kolem 27,5 milionů liber, přičemž týmy pro vývoj grafických čipů PowerVR, procesorové architektury MIPS a konektivity Ensigma by neměly být nijak omezené, právě naopak – pro tyto oblasti je k dispozici 50 volných pracovních pozic.

Pro Apple tvoří iPhony hlavní část příjmu, v posledním fiskálním čtvrtletí roku 2016 šlo o 68 % všech příjmů. Jak je vidět, Apple je tak pro mnoho společností velkým partnerem a pokud dojde k nějakému zpomalení u samotných koncových prodejů, znamená to velké problémy i pro výrobce případných částí nebo komponentů, které Apple nějakým způsobem při výrobě iPhonů či iPadů používá.

Bude zajímavé sledovat, jak se vývoj prodejů nejen iPhonů, ale i ostatních mobilních telefonů bude v nejbližší budoucnosti vyvíjet. Apple tento rok uvede zcela nový iPhone 7 a spekuluje se i o menším modelu, který doplní stávající nabídku, kterou v aktuální generaci tvoří pouze iPhone 6S a 6S Plus.