Indičtí rekordmani postavili desetipatrový dům za 48 hodin

Zedníci na stavbě v Indii

Zedníci na stavbě v Indii Zdroj: profimedia.cz

Svého druhu rekord si zřejmě připsala indická firma, která ve městě Mohali ve státu Paňdžáb postavila desetipatrový dům během pouhých dvou dní. Na stavbě, kde se používaly prefabrikované díly, pracovalo nepřetržitě 200 lidí a tři jeřáby. Dům je prý stejně kvalitní jako jiné stavby a odolá i silnému zemětřesení, napsal deník Hindustan Times.

Superrychlou stavbu červeno-šedého domu sledovaly desítky zvědavců, kteří nakonec dělníkům aplaudovali, když ji v sobotu ještě před uplynutím limitu 48 hodin dokončili. Stavební firma se na projekt dlouho připravovala a na příslušné parcele dávala dohromady předem připravené panely, jež drží pohromadě ocelová konstrukce. Dům ale potřebuje ještě „doladit“ - chybí mu třeba okna, klimatizace nebo záchody.

Majitel stavební firmy Harpal Singh tvrdí, že stavební sprint vyzkoušel čistě proto, aby dokázal, že něco takového je možné. Jestli stanovil světový rekord se dá ale jen těžko ověřit - jedna čínská firma například tvrdí, že v roce 2010 postavila 15patrovou budovu za šest dní.

Proč jsou Indové tak úspěšní