Indové staví monstrózní plovoucí solární elektrárnu

plovoucí solární elektrárna, Renewable Energy College

plovoucí solární elektrárna, Renewable Energy College Zdroj: Renewable Energy College

V jednom z malých států v jihozápadní Indii, Kérala, nejspíše vznikne jedna z největších plovoucích solárních elektráren na světě. Plány na výstavbu komplexu o výkonu až 50 megawattů odhalila tamní energetická společnost NHPC. Celkem by série elektráren měla stát 64 až 72 milionů dolarů. První pilotní elektrárna by měla být dokončena už v říjnu letošního roku a měla by produkovat zatím jen kolem 20 kilowattů energie a zabírat přibližně 914 metrů čtverečních, další však přibudou.

Indie v současnosti hledá alternativní zdroje elektrické energie, již před dvěma roky například zahájila několik projektů počítajících se „zakrytím“ až 19 tisícovek kilometrů vodních kanálů státu Gujarat solárními panely, pokud by přitom pokryli třeba jen desetinu, výstupní výkon by činil zhruba 2200 megawatt. Nyní se kreativita indických inženýrů a tamní legislativy posunula o nějaký ten krůček „dál“.

V Kérale se totiž nachází poměrně rozsáhlé úseky stojatých vod, které nejsou nijak využívány. Plovoucí solární elektrárny by jim tak nejen přidaly na významu, zároveň by znamenaly značnou úsporu při zajišťování potřebných pozemků pro výstavbu solárních farem – jak totiž upozornila indická mutace The Economic Times, cena tamních pozemků určených k „zasolárnění“ vyskočila v posledním roce v průměru o dvacet až třicet procent. Právě rozdíl v ceně vodní plochy a klasických pozemků je hlavním motivem ke stavbě plovoucí elektrárny

Technologii vyvinuli výzkumníci společnosti Renewable Energy College z tamní Kolkaty. Panely budou pevně ukotveny, inženýři prý ještě řeší, jak zajistit jejich stabilitu pro případ silného větru, který by způsobil značné vlnění hladiny. „Ekologie tamních vodních ploch přítomností solárních panelů nebude trpět, ba naopak. V extrémních letních teplotách panely minimálně zabrání intenzívnímu odpařování vody,“ uvedl pro web Gizmodo předseda Kolkatské firmy Gon Choudhury.

Doposud největší plovoucí solární elektrárna funguje v Japonské Okegawě a má výkon „pouze“ 1,2 megawattu.