Insolvenční řízení s firmou ECM pokračuje, soud vyhověl odvolání

Insolvenční řízení s developerskou společností ECM Real Estate Investments (ECM) pokračuje. Městský soud v Praze vyhověl odvolání České spořitelny proti zamítnutí insolvenčního návrhu. Pohledávku po splatnosti vůči ECM již přihlásila také Volksbank CZ.

Česká spořitelna tvrdí, že jí ECM dluží na úrocích z dluhopisů 7,5 milionu korun po lhůtě splatnosti. Z toho 3,5 milionu je splatných od konce září 2010. Celková výše pohledávek České spořitelny vůči developerovi činí přibližně 194 milionů korun. Volksbank CZ přihlásila vůči ECM pohledávku ve výši 4,6 milionu korun, z toho 2,3 milionu jsou splatné déle než tři měsíce. Celkově má Volksbank CZ vůči ECM pohledávky v hodnotě 104,8 milionu korun. Splatnost dluhopisů je stejně jako u obligací České spořitelny k 30. březnu 2012. Z dokumentu předloženého Volskbank CZ vyplývá, že ECM má kromě České spořitelny také další věřitele, vůči kterým má závazky splatné déle než tři měsíce. Mají to být společnosti Asset Management Slovenskej sporitelne, Conseq Investment Management a Uniqa pojišťovna. Pohledávku splatnou od letošního 30. března má mít vůči ECM také Glancus Investments. Soud původní insolvenční návrh České spořitelny odmítl hlavně kvůli tomu, že se prý bance nepodařilo doložit existenci pohledávek dalších věřitelů, které jsou starší než 30 dnů po lhůtě splatnosti.

Banka se proti rozhodnutí odvolala, samosoudce označil odvolání za odůvodněné. „Tvrzení o dalších věřitelích dlužníka a o délce splatnosti jejich závazků je v návrhu provedeno dostatečným způsobem a odmítnutí insolvenčního návrhu asistentem samosoudce v tomto případě tedy nebylo důvodné,“ uvedl v rozhodnutí samosoudce Jiří Rada. ECM v posledním roce získávala hotovost prodejem klíčových budov a projektů v Praze na Pankráci. Před časem se zbavila i budovaného multifunkčního centra v Rusku nebo dceřiné firmy spravující nemovitosti. Hlavním projektem firmy je v současnosti především bytový výškový dům City Epoque v Praze na Pankráci. V roce 2010 ECM prohloubila ztrátu na 94,5 milionu eur, tedy asi na 2,3 miliardy korun. O rok dřív měl developer ztrátu 62,2 milionu eur. Představenstvo firmy spolu s výsledky minulý týden oznámilo, že kvůli vysokému zadlužení zvažuje možnost mimosoudní restrukturalizace společnosti, tedy splacení závazků bez insolvenčního řízení. Druhou zvažovanou variantou je insolvenční scénář s reorganizací společnosti. ECM založil v roce 1991 Milan Janků. V současnosti je podle dostupných informací hlavním akcionářem firmy, současně vykonává funkci generálního ředitele společnosti. Firmu s akciemi na pražské burze kontroluje prostřednictvím společnosti ECM Group.