Intel bude spolupracovat s Googlem. Zapojí se do vývoje Androidu

Android, Intel

Android, Intel Zdroj: androidcommunity.com

Americké technologické firmy Intel a Google se dohodly na partnerství, jehož smyslem je optimalizovat budoucí verze mobilního softwaru Android a pomoci Intelu jakožto výrobci počítačových čipů rychleji se chytit na trhu smartphonů. Platforma Android pro různá mobilní zařízení, kterou na trh uvedl právě internetový obr Google, zaznamenala raketový nástup a nyní má mezi konkurencí velmi silné postavení.

Intel je největším výrobcem čipů pro počítače a servery na světě. Server BBC ale upozornil, že dosud hrál jen druhé housle za ARM Holdings na trhu s čipy, které mají menší spotřebu energie. Ty jsou využívány právě ve smartphonech či tabletech.

Platforma Android by měla být optimalizována tak, aby si lépe rozuměla s procesory Atom, které Intel vyrábí. Díky tomu by se měly do budoucna objevit na trhu i smartphony s procesorem Intel.

Android se stal nejrozšířenější platformou pro „chytré“ telefony a ukázal se také být nejschůdnějším řešením pro výrobce tabletů, kteří nemají vlastní operační systém a chtějí konkurovat iPadu od Applu.

Intel podle mnohých analytiků v mobilních zařízeních trochu zaspal vývoj. Partnerství s Googlem mu dává šanci ztrátu v této oblasti dohonit. „Je to především vzkaz Googlu, že s Intelem počítá v androidím ekosystému jako s občanem první kategorie,“ komentoval dohodu technologických firem pro BBC David Kanter z Real World Technologies.

Intel má ale také své želízko v ohni – takzvané ultrabooky. Šéf Intelu Paul Otellini na výroční konferenci vývojářů znovu zdůraznil, že do nich vkládá velké naděje. Ultrabooky mají podle Intelu brzy nahradit klasické notebooky, neboť jsou lehčí, lépe se s nimi manipuluje a zároveň jsou výkonnější.