Intercept: Američtí a britští špioni pronikli do systémů výrobce čipů

ilustrační foto, klasické SIM karty

ilustrační foto, klasické SIM karty

Americké a britské zpravodajské služby nelegálně pronikly do počítačových systémů společnosti Gemalto, která je významným výrobcem SIM karet, a ukradly klíče, které se používají k zabezpečení soukromé komunikace mezi mobilními telefony. Napsal to americký server Intercept, který se odvolal na dokumenty od bývalého spolupracovníka amerických tajných služeb Edwarda Snowdena.

Společnost Gemalto se zabývá výrobou čipů do mobilních telefonů nebo kreditních karet. Působí v 85 zemích a má více než 40 výrobních závodů.

Intercept tvrdí, že kybernetický útok provedla společná jednotka operativců americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) a britské tajné služby GCHQ. Útok prý oběma agenturám umožnil tajně sledovat velkou část hlasové a datové mobilní komunikace po celém světě bez souhlasu zahraničních vlád a telekomunikačních firem.

Podrobnosti o hackerském útoku obsahuje tajný dokument britské GCHQ z roku 2010, píše se v článku. Mluvčí GCHQ uvedla, že agentura se k záležitostem týkajících se zpravodajské aktivity nevyjadřuje. NSA se zatím nepodařilo zastihnout, napsal Reuters.

Mezi zákazníky Gemalto patří na příklad velcí mobilní operátoři Verizon, T-Mobile, AT&T a zhruba 450 poskytovatelů bezdrátových sítí po celém světě. Francouzsko-nizozemská firma podle agentury Reuters uvedla, že se bude článkem dále zabývat. „Z toho, co jsme zatím zjistili, cílem nebyl Gemalto, byl to pokus rozhodit co nejširší možnou síť s cílem dostat se k co nejvíce mobilním telefonům,“ sdělila Reuters mluvčí Gemalto. Firma bere článek velmi vážně a bude jej nadále vyšetřovat.