Internetový autostop Blablacar přichází do Česka, převzal Jízdomat

Centrála Blablacar ve Francii

Centrála Blablacar ve Francii Zdroj: profimedia.cz

Francouzský start-up Blablacar, který na webu propojuje lidi nabízející svezení s těmi, kteří by se rádi svezli, vstoupil na český a slovenský trh. A jak má ve zvyku, převzal úspěšný místní projekt, Jízdomat a Jazdomat.

„Viděli jsme, že není v našich silách, abychom ze spolujízdy v Česku udělali plnohodnotný způsob dopravy,“ uvedl spoluzakladatel Jízdomatu Jan Mittner. „Sešli jsme se s lidmi z Blablacar a zjistili jsme, že se na věc dívají velmi podobně,“ dodal.

Jízdomat už o změně informoval uživatele a jeho web je nyní přesměrovaný na Blablacar. Účty současným uživatelům nezaniknou, mohou je dále používat i na nové platformě.

Tradiční styl expanze

Blablacar vstupem do Česka a na Slovensko pokračuje v expanzi po Evropě svým osvědčeným způsobem. V minulosti převzala například italský PostoinAuto či rumunský AutoHop, působí už i v Polsko, Německu nebo Velké Británii. Loni pak získala konkurenční mezinárodní projekt Carpooling a vstoupila do Brazílie, Indie nebo Mexika.

Přes Blablacar mohou řidiči, které mají volné místo v autě, nabídnout spolujízdu ostatním uživatelům služby. Když například víte, že v pátek pojedete z Prahy do Brna, zadáte informaci včetně času odjezdu na web a lidé, kteří míří stejným směrem, vás pak mohou kontaktovat prostřednictvím webu nebo mobilní aplikace.

Služba bývá někdy označována jako „meziměstský Uber“, je zde ale jeden podstatný rozdíl. Řidiči si sice mohou za svezení naúčtovat poplatek, podle pravidel ale nesmí na dopravování spolucestujících vydělávat. Blablacar stanovuje minimální i maximální cenu, za průměr v Česku považuje 80 haléřů za kilometr. Například na trase z Prahy do Zlína se ceny pohybují okolo 200 korun.

Zatím zdarma

V Česku zatím Blablacar řidiče a cestující propojuje zadarmo. V některých zemích, kde služba působí déle, účtuje zájemcům o svezení poplatek za zprostředkování. Ten se pohybuje kolem deseti procent. Jinde zůstává Blablacar i po několika letech na trhu bezplatný.

Česká jednička Jízdomat fungovala od roku 2010 a měla statisíce cestujících. Blablacar působí ve 22 zemích, na konci loňského roku měl 25 milionů uživatelů. Za poslední čtvrtletí minulého roku službu využilo deset milionů lidí.