Investice do komerčních realit jsou v ČR nejvyšší v regionu

Objem investic na tuzemském trhu s komerčními nemovitostmi v třetím čtvrtletí ve výši 1,18 miliardy eur (29,4 miliardy korun) překonal Polsko, kde za stejné období investice činily 864 milionů eur. Z hlediska vývoje od začátku roku se tak ČR stává nejvyhledávanějším cílovým trhem střední Evropy s celkovými investicemi 1,9 miliardy eur následována Polskem s 1,82 miliardy eur.

„Česká republika je předmětem rostoucího zájmu investorů již 12 měsíců. Transakce se však uzavírají teprve nyní, což způsobilo výrazný nárůst aktivity. Celková nálada v Evropě sice za poslední dva měsíce trochu opadla, ve čtvrtém čtvrtletí roku 2011 ale očekáváme řadu nových smluv prokazujících, že kupující mají o ČR stále velký zájem,“ uvedl James Chapman, vedoucí investičního týmu v pražské kanceláři Cushman & Wakefield.

Vzhledem k připravovaným transakcím nicméně očekává, že se s nástupem posledního čtvrtletí na špici vrátí Polsko. Celkový objem investic v regionu by do konce roku mohl dosáhnout šest miliard eur. „Transakční aktivita se vrátila na úroveň roku 2005 a silné poslední čtvrtletí roku 2011 lze očekávat v Polsku, České republice a Maďarsku,“ komentoval výhled partner společnosti Charles Taylor. „Nemůžeme ovšem pouštět ze zřetele narůstající ekonomickou nejistotu, která začíná ovlivňovat důvěru investorů a také dostupnost financování. Obojí by mohlo aktivitu trhu v závěrečných měsících letošního roku zpomalit,“ naznačil.

Ve třetím čtvrtletí bylo na hlavních středoevropských trzích, tedy v Polsku, ČR, na Slovensku, v Maďarsku a Rumunsku investováno celkem 2,32 miliardy eur a od začátku roku byly v regionu investovány 4,61 miliardy eur. To je podle Cushman & Wakefield více než dvojnásobek částky investované za stejné období roku 2010. Preference investorů se vrátily od kancelářských prostor zpět do maloobchodu, kde od začátku roku činí 1,89 miliardy oproti 1,70 miliardy eur v oboru kancelářských ploch.