Investor představil záměr zástavby části Velkých Roztyl

Investor představil záměr přestavby takzvaného areálu Interlovu, tedy části pražských Velkých Roztyl. Na místě chce vystavět šestipodlažní administrativní budovu, v další části pozemku by měl vzniknout přírodní městský park. Společnost Passerinvest group ale zatím nemá k stavbě potřebná povolení, kvůli investici by musel být změněn i územní plán. K návrhu parku se lidé mohou vyjádřit na internetu.

Člen představenstva Passerinvestu Martin Unger uvedl, že plán představují s předstihem kvůli špatným zkušenostem z minulosti. „Radnice i developeři byli v minulosti kritizováni, že nekomunikovali. Toto není běžná cesta, je složitější, ale myslím si, že takto k tomu budou muset v budoucnosti přistupovat i další investoři v jiných částech Prahy,“ poznamenal Unger.

Společnost chce upravit asi desetihektarový zanedbaný areál bývalého Interlovu nedaleko stanice metra Roztyly. Budova, ve které by kromě kanceláří byly obchody a služby, by měla vyrůst v severní části území, které je hlukově zatížené z křižovatky dálnice D1 a Jižní spojky. Nabídla by 55 tisíc čtverečních metrů ploch. Zhruba šest hektarů má být přeměněno na veřejný park. Jak bude vypadat, si mohou lidé vybrat ze dvou návrhů. Vyjádřit se k nim mohou na webu www.areal-interlovu.cz. Zatímco první navrhovaná varianta je „přírodnější“ a romantičtější, druhá je spíše francouzského typu, řekl Martin Krupauer z ateliéru A8000. Obě počítají s tím, že by se do svého koryta měl například vrátit potok, který byl v minulosti sveden do trubek. Nyní by měl napájet přírodní koupaliště. Zástavba Velkých Roztyl v minulosti vyvolala vlnu nevole obyvatel poté, co radnice Jižního Města navrhla magistrátu územní změnu této lokality. Vedení městské části se bránilo, že šlo pouze o maximalistickou verzi, která měla stanovit meze zástavby. Jednotným postupem prý radnice chtěla zamezit nekoncepčnosti výstavby. Navrhovaná změna územního plánu ale podle Ungera neodpovídá záměru Passerinvestu. Společnost se proto snaží, aby byly potřebné změny zapracovány do připraveného nového územního plánu. Zda se jí to povede, zatím není jasné. V případě, že obdrží povolení, chce firma park upravit za své peníze a poté ho darovat městu. Podle Ungera jsou náklady na stavbu asi dvě miliardy korun, park by měl stát asi 25 až 30 milionů. Pokud by se firmě podařilo získat všechna povolení, stavba by mohla být hotova nejdříve v roce 2017.