Irský pub James Joyce v Praze zvolen jedním z 10 nejlepších na světě

James Joyce bar v Praze

James Joyce bar v Praze

Irská hospůdka James Joyce na pražském Starém městě byla podle průzkumu deníku Irish Times zvolena jedním z deseti nejlepších irských pubů (mimo území Irska) na světě. Ocenění vzešlo z hlasování 1500 osob ve 41 zemích světa.

Irský deník vyzval své zahraniční čtenářek tomu, aby napsali 500 slov o tom, proč je ten který podnik ten nejlepší. Své tipy poslalo 1500 čtenářů a z nich porota vybrala 10 nejlepších na světě. Konkurenty Prahy byl mj. Londýn, Melbourne nebo New York. „Máme obrovskou radost!“, reagoval majitel pražského pubu James Joyce Frank Haughton.

Hodnotitelé ocenili kromě typické atmosféry irského pubu přátelskou obsluhu a menu, které se kromě irské kuchyně specializuje na asijská curry jídla. Ta v pubu spolu s Martinem Duchoněm připravuje Sophia Smith. Lidé z pubu i jeho návštěvníci budou v napětí až do doby, kdy členové hodnotící komise navštíví postupně všechny podniky z TOP TEN a vyhlásí absolutního vítěze.

James Joyce má v Praze řadu konkurentů, tím největším asi Caffrey´s na Staroměstském náměstí, kde se každoročně slaví i s živou hudbou svátek sv. Patrika. Většina, jako Molly Mallone, O´Reilly´s nebo J.J.Murphy´s jsou v centru města a navštěvují je kromě Čechů i expatrioti nebo zahraniční turisté. Na rozdíl od našinců, kteří sem chodí na tmavý Guiness a na English Pale Ale Kilkenny, však cizinci dávají přednost českým světlým ležákům.

Vyhlášené irské puby jsou však i v Praze 2 (Merlin Pub, Martin´s) a v Praze 7 (O´Brien, Ouky Douky). Irské pivo se čepuje také v dlouhé řadě levnějších českých hospod, pravé irské hospody jsou i mimo Prahu (Zlín, Most, Olomouc, Mladá Boleslav).