ISIS expanduje na sociálních sítích. Na Twitteru má už 46 tisíc účtů

Islámští radikálové

Islámští radikálové Zdroj: CTK

Islámskému státu (IS) se už delší dobu nedaří dobývat nová území, zato úspěšně expanduje na sociálních sítích. Podle nové studie existuje na Twitteru nejméně 46 tisíc účtů spojených s touto teroristickou organizací.

Brookings Institution analyzovala Twitter v období od září do prosince 2014. Podle nedávno zveřejněné zprávy existuje na známé sociální siti 46 tisíc účtů souvisejících s Islámským státem. Jde však o konzervativní odhad, studie uvádí, že účtů by mohlo být až 70 tisíc.

Počet islamistů na Twitteru výrazně stoupá především v poslední době. Ze sledovaného vzorku 20 tisíc proislamistických účtů vznikly v roce 2008 jen dva. Zato téměř 2400 jich bylo založeno o čtyři roky později. Téměř 12 tisíc účtů si pak islamisté založili za loňský rok.

Jak ISIS expandoval na TwitteruJak ISIS expandoval na Twitteru | Bookings Institute

Většina uživatelů se podle zprávy pohybuje v Iráku, Sýrii a Saúdské Arábii. Objevují se však také účty v Itálii, Švýcarsku, Francii, Belgii, Velké Británii, Španělsku a USA. Lokalizaci mimo blízkovýchodní region však studie zpochybňuje. „Jsme si dostatečně jisti, že někteří příznivci ISIS klamavě uvádějí lokality například ve Spojených státech, aby uměle vytvářeli dojem národní hrozby,“ uvádí dokument.

Jazykem islamistického Twitteru je v 73 procentech případů arabština. Jen každý pátý radikál používá angličtinu. Šest procent pak tweetuje ve francouzštině. Uživatelé proislamistických účtů mají běžně kolem tisícovky followerů, což je vysoko nad průměrem.

Spojení Islámského státu a Twitteru je už delší dobu kontroverní téma. Sociální síť se snaží ty nejaktivnější islamisty blokovat. Méně důležité však využívá jako zdroj informací pro zpravodajské služby. Ke zprávě Brookings Institution se Twitter nevyjádřil.