IT se bude dařit. Investice do technologií porostou ročně o 4,5 procenta

Investice českých výrobních podniků do informačních technologií porostou do roku 2018 tempem v průměru 4,5 procenta ročně. Je to mírně nad odhadovaným růstem 4,1 procenta v regionu střední a východní Evropy.

Letos bude růst IT investic výrobních firem tažený především nákupem nového počítačového vybavení. Bude se cyklicky obměňovat hardware v mnoha podnicích a navíc po investičně slabších letech 2012 a 2013 analytická firma IDC očekává vyšší chuť výrobních firem investovat. Meziroční růst trhu by měl v roce 2014 dosáhnout rekordních 9,1 procenta, v dalších letech se čeká výrazné zpomalení na standardní hodnoty pohybující se v pásmu mezi jedním a dvěma procenty.

Od roku 2015 IDC očekává postupné překlápění růstu investic do segmentu specializovaného softwaru, pro který předpovídá průměrný růst 6,2 procenta. Tento segment bude pokračovat ve zvyšování podílu na celkových IT investicích výrobních firem až na cca 43 procent v roce 2018. Pro segment IT služeb předpověď počítá s průměrným tempem 3,6 procenta, přičemž tempo růstu bude vyšší v druhé polovině období.

IT poroste nejvíc u menších odvětví

„Obnovený růst průmyslové výroby v regionu střední a východní Evropy a větší optimismus na trzích přispívají k oživení IT investic výrobních firem. Rok 2014 se zatím ukazuje jako stabilizační a transformační a je ve znamení spíše konzervativních investic do údržby technologií a obnovy hardware. V dalších letech očekávám mnohem větší zájem o IT řešení zaměřené na zvyšování produktivity, podporu automatizace a zefektivnění rozhodování managementu,“ uvedl analytik IDC Martin Kuban.

Nejvyšší tempo růstu IT investic v Česku budou tradičně dosahovat menší odvětví, která ovšem generují vyšší přidanou hodnotu, například letecký průmysl, výroba elektroniky a farmaceutický průmysl. Nadprůměrně porostou IT investice také v odvětví výrobců spotřebního zboží, především díky rostoucímu spotřebitelskému optimismu, vyšší spotřebě, a tedy poptávce směřující na výrobce.