Ital sestavil sociální mapu světa. Je skoro celá modrá

Facebook se jeví jako rychlejší forma komunikace než email.

Facebook se jeví jako rychlejší forma komunikace než email. Zdroj: Profimedia

Dvakrát do roka zpracuje odborník na sociální sítě Vincenzo Cosenza mapu světa sociálních sítí. Je to vlastně jednoduché, prostě se podívá, jaká sociální síť je v dané zemi nejnavštěvovanější podle statistiky Alexa. Ta se sice orientuje hlavně na americký internet a na druhém konci světa nemusí být tak přesná, v tomto případě ale asi opravdu nebude žádným překvapením, že téměř celá planeta okamžitě zmodrá Facebookem.

Náporu Zuckerbergova impéria odolávala podle Alexy v prosinci jen specifická Čína, která si libuje ve svých vlastních kopiích, ruský region včetně Běloruska a Ukrajiny, kde prý vládne tamní В Контакте (V kontaktě) a Írán, kde zase Facebook považují za zhýralý výtvor zkaženého západního světa – no je prostě často blokovaný..

Mapa sociálních sítí pro loňský prosinec

Mapa sociálních sítí pro loňský prosinecMapa sociálních sítí pro loňský prosinec | Autor: Vincenzo Cosenza, CC-BY-NCAutor: Vincenzo Cosenza, CC-BY-NC

V minulosti byly Consezovy mapky přeci jen o něco barevnější – třeba v Brazílii odolával Orkut, jenže to je už vše dávno minulostí.