J&T touží po plzeňské teplárně

Město zvažuje nabídku na desetiletý pronájem. Ročně by inkasovalo 140 milionů korun a může nadále ovlivňovat ceny tepla.

Finanční skupina J&T chce na deset let do pronájmu Plzeňskou teplárenskou. Městu, které největšího výrobce tepla v Plzni zatím stoprocentně vlastní, nabízí J&T ročně sto čtyřicet milionů korun a závazek, že radnice bude i nadále ovlivňovat konečné ceny tepla.

Vedení města nechá nabídku posoudit nezávislými firmami po finanční, technické a právní stránce. Zároveň ustavilo šestičlennou poradní skupinu, ve které jsou zástupci čtyř politických uskupení. Rozhodovací pravomoc o pronájmech má sice městská rada, poradní skupina ale navrhla, aby konečný verdikt, zda město nabídku přijme, vyřklo městské zastupitelstvo.

„To je správné rozhodnutí. Přejde se zbytečným dohadům. Takové konkrétní kroky by se měly dít na základě širšího politického konsensu,“ míní senátor Jiří Bis, jeden z členů expertní skupiny. Obavy z toho, že pronájem teplárny je prvním krokem k její privatizaci, zatím odmítá. „Nejsem příznivcem prodeje, ani nijak nefandím, stejně jako moje strana, pronájmu. Město ale dostalo nabídku, tak by ji mělo seriózně posoudit,“ uklidňuje sociální demokrat Bis.

Důležitým faktorem je zachování práva města rozhodovat o ceně tepla pro spotřebitele. Teplo z Plzeňské teplárenské patří zatím k nejlevnějším v republice, podle nabídky finančníků z J&T by o výstupní ceně rozhodovala dozorčí rada, kde by zástupci města měli hlavní slovo. „To je určitě důležitý moment, případný model, jak toho dosáhnout ale není v této chvíli podstatný.

Tady mají prostor firmy, které budou nabídku hodnotit,“ poznamenává senátor. Plzeňská teplárenská zásobuje více než dvě třetiny domácností ve městě. Její hrubý zisk se pohybuje ročně kolem půl miliardy korun, předloni město získalo na dividendách sto padesát milionů korun. Jedním z důvodů, proč by město mohlo na pronájem přistoupit, je fakt, že teplárně končí desetiletý kontrakt na nákup hnědého uhlí a novou smlouvu se zatím nepovedlo podepsat.

Navíc podstatná část příjmů z výroby elektřiny, které teplárna získávala, je nyní ohrožena stagnací nebo poklesem cen. Na jednání městského zastupitelstva se klíčový bod o pronájmu plzeňské teplárny dostane nejspíš v zářijovém nebo říjnovém termínu.