Já jsem Zorba, říkal Anthony Quinn

Anthony Quinn (1958)

Anthony Quinn (1958) Zdroj: Profimedia.cz

Byl jiný než idoly jeho doby: Anthony Quinn, drsňák s tváří neobvyklých rysů, přesto velmi přitažlivý. Svěřovali mu role tvrdých, siláckých a nepoddajných mužů "z lidu" s krásnou duší. Včetně osudového partu svérázného milovníka života Alexise Zorby ve snímku Řek Zorba. Též režisér, malíř a sochař byl jedním z mála herců, co lehce zvládali velké i malé role v rozsáhlé škále typů a národností. Dnes je to rovných 100 let, co se narodil.

Na plátně byl Quinn mimo jiné Američanem, Arabem, Baskem, Číňanem, Angličanem, Francouzem, Židem, Irem, Italem, Mexičanem, Mongolem, Filipíncem, Portugalcem, Španělem a Ukrajincem. Také ztvárnil četné historické postavy: Krále Attilu, mongolského vládce Kublajchána, vůdce beduínů Omara Mukhtara a další.

Jeho talent se neomezoval jen na filmové plátno. Hrál i na divadle, režíroval, psal a maloval, modeloval sochy. A svůj genetický fond předal minimálně 13 potomkům, občas i nemanželským.

Anthony Quinn (1970)Anthony Quinn (1970) | Profimedia.cz

I proto mu byla jeho životní role Řeka Zorby ve filmu na motivy stejnojmenného románu Nikose Kazantzakise velmi blízká. Zorba byl pro něj něco víc než jen film. „Já jsem Zorba,“ prohlásil jednou.

Předlohou této postavy se stal přítel autora románu Georgios Zorbas - venkovský filozof, něžně drsný chlap, milovník žen, ale i nezávislosti. Vášnivec s odpustitelnými hříchy.

Tuto životní roli Quinn v Oscara neproměnil, na kontě má ale jiné dva. Poprvé v roce 1953 za vedlejší roli Eufemia Zapaty, bratra slavného revolucionáře Emiliana Zapaty v podání Marlona Branda, ve filmu Viva Zapata!, kterou mu nabídl Elia Kazan.

Anthony Quinn ve filmu Řek ZorbaAnthony Quinn ve filmu Řek Zorba | Profimedia.cz

A podruhé o čtyři roky později za part malíře Paula Gauguina ve filmu o Vincentu van Goghovi Žízeň po životě. Jeho exotický vzhled byl využit pro další slavnou roli arabského šejcha ve filmu Lawrence z Arábie.

Filmoví fanoušci mají v paměti i jeho krutého potulného artistu Zampana ze slavné Silnice Federika Felliniho či Quasimoda ze Zvoníka u matky boží.

Anthony pocházel z Mexika, kde jeho otec, po předcích Ir, a matka, Mexičanka indiánského původu, bojovali během mexické revoluce na straně Pancha Villy. Když jejich strana prohrála, utekli i s dětmi do Texasu a později do Kalifornie, kde otec sehnal práci rekvizitáře v hollywoodských ateliérech.

Anthony Quinn ve filmu Řek ZorbaAnthony Quinn ve filmu Řek Zorba | Profimedia.cz

Ale záhy zahynul při autonehodě a tak mladý Anthony dostal rodinu na starost. Pracoval jako podavač na stavbě, taxikář, kamelot, česač ovoce, doručovatel, elektrikář, hráč na saxofon a dva roky se živil profesionálním boxem.

První velkou šanci mu nabídla slavná Mae Westová v divadelní hře Čisté postele. Ve filmu se začal prosazovat od osmnácti let, nejprve sérií rolí v dobrodružných snímcích, později jako charakterní herec.

Za bezmála šest desítek let natočil přes 100 filmů a získal řadu ocenění. Napsal několik autobiografických knih a byl i slušným malířem. Jeho díla se dodnes prodávají, měl několik výstav.

Zátoka Anthonyho Quinna na řeckém ostrově RhodosZátoka Anthonyho Quinna na řeckém ostrově Rhodos | Profimedia.cz

Řekové ho dodnes milují a řecká vláda mu dokonce věnovala na ostrově Rhodos zátoku, která nese jeho jméno.

Quinn věřil, že člověk může být šťastný pouze tehdy, když každý den využije ke svému sebezdokonalování. Proto denně plaval a běhal a teprve potom se věnoval malování nebo práci na svých sochařských dílech.