JAC S11: „čínské Ferrari“ znovu žije, pod novou značkou

Žluté kupé S11, jež by se mělo letos v Pekingu představit pod značkou JAC Motors

Žluté kupé S11, jež by se mělo letos v Pekingu představit pod značkou JAC Motors Zdroj: Autorevue.cz

S11: interiér
S11: zezadu Ferrari, uvnitř Hyundai Coupe, ale každý si na něm najde svoje.
Žluté kupé S11, jež by se mělo letos v Pekingu představit pod značkou JAC Motors
Rudé kupé Tong Jian S11 v Šanghaji roku 2009
5
Fotogalerie
Jeden z velkých čínských plagiátorů, automobilka JAC Motors, připravuje výrobu sportovního modelu S11, který je koktejlem prvků (nejen) evropských vozů.

V éteru se objevily první snímky žlutého vozu s označením S11, který by se měl na stánku firmy Jianghuai Automobile, známé také jako JAC Motors, objevit na nadcházejícím autosalonu v Pekingu. Prakticky stejný vůz, ovšem s rudým lakováním, se veřejnosti představil již v Šanghaji v roce 2009, tehdy však pod značkou Tong Jian.

Podle dostupných informací se však vyrábět nezačal, nicméně zřejmě začne svůj nový život pod křídly JAC Motors, která kupé S11 hodlá začít v dohledné době produkovat sériově pod vlastní značkou. Tak alespoň hovoří místní weby, nicméně na voze na snímcích zatím žádné znaky nenajdeme, pročež je možné, že kopírovat začaly čínské automobilky i od sebe navzájem…

Na voze S11 si na první pohled všimneme řady prvků přímo odkazujících na evropské vozy automobilek Ferrari, Audi nebo Lamborghini, při náhledu na palubní desku pak vynikají „budíky“ ve stylu Fordu či středové výdechy ventilace na způsob (kupříkladu) jihokorejského kupé Hyundai Coupe.

V Číně si, jak dobře známo, s porušováním ochranných známek a kopírováním všeho druhu hlavu nelámou, ale automobilka JAC Motors patří v této disciplíně k přeborníkům. V nedávné minulosti jsme tak psali třeba o „Smartu“ v podobě vozíku JAC IV, bizarně vyhlížejícím sedanu JAC Pinnacle (Infiniti G35 + Mercedes-Benz E Class) nebo SUV JAC Rein, který zepředu vypadá jako Hyundai Santa Fe s maskou Sonaty a zezadu jako Lexus RX.

Letos v únoru pak firma JAC Motors nadzvedla ze židlí pány z amerických koncernů FMC a GM, když na veřejnost vyplynuly docela věrně vypadající plagiáty trucků Ford F-150 (JAC 4R3) a Chevrolet Silverado (JAC Reni)…