Jaguar F-Type opravdu dostal čtyřválec! Výkonem však sporťák nezahanbí

Jaguar F-Type

Jaguar F-Type Zdroj: Autorevue.cz

Jaguar F-Type
Jaguar F-Type
Jaguar F-Type
Jaguar F-Type
Jaguar F-Type
20
Fotogalerie

Při koupi nádherného sportovního kupé F-Type měli zákazníci od roku 2013, kdy se představil, na výběr z pětilitrového osmiválce a třílitrového šestiválce. Obě jednotky jsou přeplňovány mechanickým kompresorem. Nyní však na scénu přichází turbodmychadlo a čtyři válce.

Dvoulitr z řady Ingenium, ve které sdílí blok vznětové i zážehové motory, známe ze všech modelů Jaguaru a Land Roveru. Náhrada za fordovy ecoboosty byla dosud k mání s výkonem 200 a 240 koňských sil. Pro F-Type kupé a roadster se však dočkal speciálního naladění a výkon vzrostl na zajímavých 300 koňských sil. Točivý moment dosahuje 400 Nm už od patnácti set otáček.

Nový motor s přímým vstřikováním a variabilním časováním ventilů bude spřažen zatím výhradně s osmistupňovým automatem a pohonem zadních kol, i když modelová řada F-Type nabízí i manuál a čtyřkolku. Z nuly na sto kilometrů za hodinu to základní verze zvládne za 5,7 sekundy a maximální rychlost činí 250 km/h.

Jaguar si od menšího motoru slibuje samozřejmě nižší emise. Čtyřválec však nemusí být jen pozérskou volbou. Své si najdou i nadšenci do řízení. Vždyť čtyřválcová varianta je o 52 kilogramů lehčí než V6, nemluvě o osmiválci.

„Většina úspory hmotnosti je na přední nápravě, což dělá vůz krásně vyvážený a opravdu agilní – přesně jak se dá očekávat, tento vůz se na nádherných klikatých silnicích cítí jako doma. Líbí se mi přemýšlet o něm jako o divočejším a mladším sourozenci šesti a osmiválcových verzí,“ dodává Erol Mustafa, hlavní produktový inženýr, Jaguar Sports Cars.

Důležitým argumentem však bude také cena, která se díky čtyřválci přibližuje zajímavým hodnotám. Modernizovaný F-Type bude k dispozici od léta 2017 s novou základní cenou od 1 562 715 Kč včetně DPH. To ve srovnání s F-Typem s V6 znamená snížení zaváděcí ceny o 320 000 korun.