Jak chalupaří slavní? Dušek má rotundu z písku, Měšťák roubenku

Známí Pražané vyrážejí odpočívat do různých českých koutů. Nemusí tam hrát, zpívat ani operovat.

Venkovská sídla si slavní lidé stavěli ještě daleko dřív, než nastal chalupářský boom v 70. letech.

„Tehdy měly ale spíš vilový charakter. Silné bylo hlavně meziválečné období ve 20. letech,“ říká socioložka Jana Duffková, která se fenoménem chalupaření zabývá.

Dnes už herci, spisovatelé či zpěváci vyrážejí i na docela obyčejné chalupy, které si často postavili i sami.
Týdeník Sedmička zve na návštěvu za některými slavnými pražskými chalupáři.

Jaroslav Dušek

Chalupa herce, režiséra, moderátora, scenáristy a velkého improvizátora Jaroslava Duška připomíná hříbeček ze Šmoulů, zapíchnutý na kraji lesa za Jindřichovicemi. Improvizace? Ani náhodou. První domek ve stylu Superadobe ve střední Evropě.

Když si herec Jaroslav Dušek postavil v Jindřichovicích pod Smrkem rotundu z písku a jílu, měli šťouralové na internetu největší strach, že se mu po první zimě rozmočí. Přežil už dvě zimy.

„Ukázali jsme, že se v něm bydlet dá, a to je to hlavní,“ říká Dušek. Kruhový domek z pytlů hlíny o průměru šesti metrů má status experimentální stavby.

Do budování se herec pustil ze zvědavosti. Dráždilo ho, že firmy nabízejí předražené domy, a rozhodl se, že si ho postaví sám – nízkonákladový a ekologický. „Snažili jsme se, aby byl co nejprostší. Studna je studna, záchod je jednoduchá suchá latrína, vodu ohříváme na kamnech. Jako naši předkové,“ poznamenává.

Firmu si pozval jenom na komín. Vnitřní prostor je nečleněný, až na dřevěné patro na spaní. Letos by měl domek, nyní zakrytý plachtou, dostat novou střechu ze dřeva pokrytou pásem z asfaltu. Bude mít tvar zvonu. Časem ji pokryje břečťan. „Je to výborná izolace a navíc to dobře vypadá,“ říká Dušek.

Domek zatím vyšel asi na tři sta tisíc korun.

„Kdyby za mnou dnes někdo přišel, dokázal bych mu poradit, jak to udělat ještě levněji. Třeba že je potřeba všechno dobře připravit a sehnat předem. Nechat vyschnout dřevo, posbírat po bouračkách okna a dveře. My jsme je museli nechat dělat na míru a to se prodražilo,“ dodává.

Jan Měšťák

Občas si v okolí vyryje lože divoké prase, sem tam se na obhlídku zastaví skupinka srnců. Jinak je ale kolem roubenky známého plastického chirurga Jana Měšťáka úžasný klid.

Už šest let stojí v Podkrkonoší, uprostřed lesů, v Zadním Mostku nedaleko Nové Paky. „Třicet let jsem tam jezdil na chalupu své sestry. Před několika lety jsem se rozhodnul, že si tam taky postavím dům,“ vypráví Měšťák.

Práce na stavbě trvala asi rok a ani chirurgovy ruce při ní nezahálely. „To víte, že jsem se podílel. Rozměřoval jsem si například místnosti, to mě moc bavilo. Taky jsem maloval stěny,“ popisuje lékař.
Na chalupu jezdí co možná nejčastěji.

I když kvůli práci a víkendovým volejbalovým zápasům se na oblíbené místo dostane nejvýš dvakrát do měsíce. „Ale snažím se tam trávit dovolené. Láká mě to mnohem víc než třeba cestování k moři. Na chalupě slavím i Vánoce,“ říká Jan Měšťák.

Uprostřed lesa ovšem dokáže i pracovat. U stolu s výhledem na stromy napsal už několik knih.

Známý chirurg si našel v Zadním Mostku nejen lidské, ale i zvířecí přátele. „V okolí se toulaly polodivoké kočky. Říkal jsem si, že bych jim mohl vyrobit nějaký přístřešek, aby se měly v zimě kam schovat,“ líčí Měšťák.

Byl to správný krok k získání popularity. „Vždycky když přijedu k chalupě, hned přiběhnou a hlavami mi narážejí na nohy,“ dodává s úsměvem Měšťák.

Aleš Háma

Rodina herce, muzikanta a moderátora Aleše Hámy vlastní chalupu v Abertamech. V Krušných horách, kde nebývá moc pěkně a kde západní hřeben většinou podrží zvlněnou studenou frontu hodně dlouho. Aspoň tak Háma tamní krajinu popisuje.

„Je to místo, kde se schází celá naše rodina. Čas se tam vždy skoro zastaví a my se pak můžeme věnovat jeden druhému,“ říká o chalupě.

Jezdí tam rád, i když jen zhruba jednou za čtvrt roku. Dokonce o ní složil píseň. Inspirovalo ho léto strávené právě v krušnohorských Abertamech. Skladbu nazvanou Na chalupě z alba Plesová sezóna hrají i česká rádia.

Starou kamennou chalupu koupili jeho rodiče v polovině 70. let. Z Karlových Varů, kde se narodil, to měli kousek, a tak tam malý Aleš Háma trávil s rodiči spoustu času. Na zahrádce pomáhal matce a zajímal se i o další práce, které k chalupě patří.

„Zůstalo mi to dodneška, pořád mě baví rýpat se v hlíně. Odpočinu si u toho,“ říká neobyčejný taxikář z televizního pořadu Taxík.

Chalupy však nejsou jen dříví na zimu nebo vysoká tráva, ale také zahrádky. A tu mají také Hámovi. Místo česneku a mrkve jim však na zahrádce kvetou okrasné květiny, její součástí je skalka. „Naše chalupa je horská, takže není ideální na pěstování zeleniny,“ vysvětluje.

Mimochodem, Aleš Háma je vášnivý rybář.

„U nás na horách moc možností k rybolovu není. Ale když mě to chytne, tak jedu na Březovou, na Velas či na Ohři,“ dodává Háma.