Jak prožít bláznivého Silvestra

Vylézt na Chlum, připít si na kolotoči v aquaparku nebo kdesi na mezi ve vlaku, i tak jde prožít poslední chvíle roku.

Tradiční oslavy Silvestra se šampusem a televizí nemusí být pro každého. Leckdo hledá něco dobrodružnějšího, nebo prostě jen jiného. Pro ně má týdeník Sedmička několik tipů.

1. Na trati ve vlaku
Kdo chce strávit Silvestra nekonvečně, může se inspirovat zkušeností třiatřicetiletého Petra Smutného z Mladé Boleslavi, který letos opět oslaví příchod nového roku ve vlaku. „Najdu si vždy nějaký spoj, který jede přes půlnoc, koupím dopředu šampus a s několika kamarády místenky, nebo rovnou jízdenky. Je to nevšední zážitek,“ říká Smutný. Letos si vybral rychlík 471 Amicus 2, který jede z Prahy do Břeclavi přes Kolín a Pardubice. Z hlavního nádraží v Praze vyrazí ve 23.11 a do cíle přijede dvaadvacet minut po třetí hodině ráno.
Z vlaku rád pozoruje blížící se oslavy na různých místech se světelným efekty zábavné pyrotechniky. „Největší napětí ale je, kde budeme v momentě půlnoci. To se nikdy nedá dopředu odhadnout, vlak může mít zpoždění či je naopak rychlejší,“ dodává Smutný. Podle jízdního řádu by měl letos slavit mezi Kolínem a Přeloučí.

2. Na kopci nad Boleslaví
Kdo chce vidět oslavy svrchu, musí vylézt na kopec. Na Chlum, jihovýchodním směrem kousek od Mladé Boleslavi, vyrazí skupinka nadšenců z Mělníka. Studenti archeobotaniky si jej nevybrali náhodou.
„Je to významné místo, které bylo osídleno ještě před příchodem Slovanů. Dokázaly to archeologické nálezy,“ vysvětluje Petr Spálený z Mělníka. S kamarády už uspořádali silvestrovský výstup na Říp a letos hledali opět něco v okolí Mělníka. Pod kopec vysoký 360 metrů přijedou auty. Jak dlouho bude trvat cesta nahoru, netuší.
„Sice jsme si trasu prošli, v noci to ale bude jiné. Snad nám na cestu bude svítit měsíc v úplňku,“ věří Spálený. Mají ale připravené i baterky. Nový rok přivítají nahoře se svařákem v termoskách, pak si ugrilují klobásky na přineseném grilu. „Ve hře bylo ještě další místo, a to hrad Houska,“ naznačil možnou další variantu Spálený.

3. Na atrakci v Liberci
Komerčního, ale velkolepého Silvestra slibuje liberecké centrum Babylon. All inclusive zábava pro celou rodinu včetně řady kapel, tanečních i artistních vystoupení, diskotéky či lunaparku začíná v osm hodin večer a končí až ráno. Přivítat půlnoc je možné třeba na autodromu nebo při rodeu na maketě divokého býka. Veselení ale stojí dospělého 1750 korun a od 490 do 1490 korun dítě.

4. Po letech v centru Boleslavi
Už v osm hodin večer začíná u Bondy Centra zábava, kterou po letech organizuje magistrát. Pomáhá mu společnost Sportovní a rekreační areály Mladá Boleslav. „Máme dvě varianty. Suchá je venku na prostranství u fontánky, mokrá na autobusovém nádraží pod parkovištěm,“ řekl primátor města Raduan Nwelati. Zároveň bude otevřené i Bondy Centrum, kde se lidé občerství či zahřejí. Během programu do půl třetí ráno vystoupí mimo jiné skupiny Rybičky 48, WIX Luboše Odháněla či DJ Štěpo. Chystá se také půlnoční překvapení a ohňostroj.

5. Při hudbě v restauraci
Trochu tradiční, pro někoho ale může být i takový Silvestr pořádným odvazem. Letos jej pořádá například restaurace U Šmaku v Kosmonosích, Kulturní dům Čistá, Penzion Debř či Rožátov na Ptácké ulici.

6. Sportovně unaveni
Možností je také unavit se nikoliv společensky, ale pohybem. A to už klidně dopoledne. Silvestr může být bláznivý i v tom, že se namožení už ani nepohnete. Umožní vám to spinningová jízda v centru za Pastelkou, řada cvičení v Move energy na náměstí Míru nebo turnaj kuželkářského klubu AKUMA v Kosmonosech.

7. Hned usnout
Poslední variantou, která mnohým připadá nejnemožnější a jiným nejpřirozenější, je jít si lehnout. „Když se se mnou dva dny před Silvestrem rozešel partner, nevěděla jsem ani, co je za den. Probudil mě až ohňostroj. A zpětně musím říct, že to byl jeden z nejlepších Silvestrů, zábava podle termínu mi nikdy nešla,“ přiznala pětatřicetiletá Jana Synková.