Jak prožít bláznivého Silvestra

Sedmička přináší sedm tipů, kde si užít poslední noc roku 2009.

Silvestr na zámku i na vesnické tancovače, silvestr pro děti, divadlo i odvážné tanečnice. Takový může být poslední letošní večer v Polabí.

Kromě sedmi tipů, které Sedmička přináší, nabízí také mnoho restaurací v Kolíně, Kutné Hoře, Nymburce či Poděbradech silvestrovské posezení s výhodným menu a přípitkem.

1. Na slunný ostrov Ibiza přenese návštěvníky silvestrovská Meccamix Night v kutnohorském klubu Planet Music ve Vítězné ulici blízko nádraží. Hudební program zajišťují dýdžejové Looky a Mark Evil a také tanečnice a zpěvačka z vyhlášeného pražského klubu Mecca. „Zpěvačka Accura je nezastavitelná dračice a showmanka, ve které se její temperament a fakt, že je profesionální tanečnicí, nezapře,“ lákají návštěvníky pořadatelé. Celý večer budou vystupovat také tanečnice z Ibizy, které během večera ukážou desítky různorodých kostýmů. V ceně dvousetkorunového vstupného hosté dostanou občerstvení formou švédských stolů, novoroční přípitek a volný lístek na oslavu pátých narozenin klubu Mecca. Večírek vyvrcholí ve čtvrt na jednu na Nový rok pyrotechnickou show na střeše klubu.

2. O silvestrovskou diskotéku nepřijde ani Kolín. Jako každý rok ji pořádají ve Starých Lázních. Hrát budou domácí DJ Markuz a DJ Samuel Lee, který pochází z Peček a hraje v pražském klubu Vertigo. Na druhé scéně potěší příznivce oldies DJ Jirka Forman. „Začínáme jako vždycky v osm večer,“ řekl provozovatel diskotéky René Rak. Vstupné do Starých Lázní je sto korun. „V jednání je ještě jedno překvapení. Uvidíme, jestli vyjde,“ lákal návštěvníky Rak.

3. Na Silvestra nezahálejí ani vesnické diskotéky. V Petrovicích I. u Kutné Hory chystají oslavy ve stylu osmdesátých a devadesátých let. Vstupné je sto korun, začátek v devět hodin večer. Obecní restaurace v Opolanech u Velkého Oseka nabízí v ceně vstupného tři sta korun i večeři, přípitek a chuťovky. Hudbu z let osmdesátých a devadesátých zajistí DJ Ywen. Oslavy startují v sedm hodin večer.

4. Příznivci serióznější zábavy, kteří oslaví silvestr v Poděbradech, mohou vyrazit do budovy Lázeňské kolonády. Při poslechu živé hudby a u slavnostního silvestrovského menu se návštěvníci dočkají i překvapení. „V ceně je menu včetně aperitivu, předkrmu, hlavního jídla, moučníku, kávy i minerálky,“ vypočítává Eva Kapirová, referentka kongresové turistiky z Lázní Poděbrady. Vstupenky v ceně 550 korun prodává lázeňské Centrum pro klienty naproti kolonádě, vedle kavárny Viola.

5. Zámecký hotel v Loučeni u Nymburka nabízí romantický silvestrovský program včetně noční prohlídky zámku. Kdo si k ceně 2009 korun připlatí, může za 4900 korun po programu strávit noc v hotelovém pokoji a ráno ho čeká ještě občerstvení. Samotný program zahájí v šest hodin večer přípitek zámeckého pána, který pak hosty provede zámkem. Čekání na půlnoc pak zpříjemní raut, barmanská show, karaoke nebo tombola. Po půlnočním přípitku vypukne nad zámkem ohňostroj.

6. Aby si oslavy příchodu nového roku užily také děti, připravil pro ně kolínský Domov dětí a mládeže v Zámecké od deseti hodin dopoledne diskotéku a soutěže s moderátorem Lubošem Votroubkem a malování na obličej. V ceně třicetikorunového vstupného je drobný dárek a polední přípitek.

7. Netradiční způsob trávení silvestrovkého večera nabízí také Kutná Hora. Tylovo divadlo se před čtrnácti lety vrátilo k prvorepublikové tradici silvestrovských divadelních představení. „Já vždycky říkám, že silvestrovské představení musí být jako šampaňské. Tedy dobře vychlazené, dobře napěněné, musí perlit, mít krásnou vinětu, dobře chutnat a nesmí po něm pálit žáha,“ říká režisér a autor letošní hry Z(a)tracený prachy Miroslav Štrobl. Bláznivou retro komedii, která diváky zavede do sedmdesátých let, nastudoval kutnohorský ochotnický spolek Tyl. V příběhu, který upravil režisér Štrobl, dojde k záměně dvou kufrů – v jednom jsou tepláky, ve druhém milion korun. Vstupenka stojí padesát nebo sto korun, představení začíná v sedm hodin večer. „I tato hra bude jako šampaňské a nakonec bouchne,“ láká diváky do hlediště Tylova divadla režisér Štrobl.