Jak se chovají aktuální trhy v době koronavirové? Do čeho se v současnosti vyplatí investovat?

Lukáš Urbánek, finanční poradce společnosti Partners

Lukáš Urbánek, finanční poradce společnosti Partners Zdroj: Partners Financial

Jaké jsou prognózy do budoucna? Vaše otázky zodpověděl Lukáš Urbánek, finanční poradce Partners. Lukáš Urbánek je jedním z prvních držitelů prestižního mezinárodního certifikátu European Financial Advisor v rámci ČR. Je spoluautorem knihy Jak ovládnout své finance – Finanční plánování pro každého. Jako finanční poradce společnosti Partners se často objevuje v předních českých médiích.

Je opravdu nejlepší doba na investice nebo je to jen bublina?

Vhodná doba je vždy a špatná taky. Pro dlouhodobou investici se stále jedná o příležitost a daleko důležitější je strategická alokace portfolia než správné načasování. U krátkodobé investice musí být portfolio zase konzervativní a je nutné tedy využít bezpečné podkladové aktivum (státní dluhopisy, korporátní dluhopisy velkých firem). Zde se tedy nebude jednat o propady ve výši 10 % atp.

V čem vidíte největší dopad na investorsky svět? V rámci koronaviru?

Pokud bychom se dívali pouze na finanční trhy, tak situace je v normálu a vše vypadá tak, jako by se nic nestalo. To ale neznamená, že ještě nebude nějaký doběh. Jsou stále společnosti, které nerozjely výrobu na 100 %. Spousta firem si půjčilo peníze a tyto závazky bude nutné v budoucnu vracet. Státy se obrovsky zadlužily a ty budou muset také své dluhy spravovat. Takže na detailnější závěry si budeme muset ještě počkat.

Jaký je váš názor na investície přes P2P půjčky? Například Zonky apod.?

Jedná se o alternativní formu investice a lze ji v portfoliu akceptovat do výše cca 15 %.

Pár známých mi doporučilo Forex jako platformu, kde mohu investovat, ale na internetu jsem četl velmi negativní recenze. Jaký je váš názor?

Je potřeba rozlišit dvě věci.

1) Do jakého podkladového aktiva investovat.

2) Přes koho investici provést.

V prvním bodě je důležité vyhodnotit vůbec zajímavost takové investice. Co se týká investic do měn jako takových, tak se vždy jedná o hru s nulovým součtem. Pokud někdo vydělá 5 %, tak na druhé straně někdo musí 5% prodělat. Otázkou je, kolikrát se vám podaří být na té správné straně? Vývoj měn se neřídí žádnými trendy a fundamenty a nelze tedy jakkoliv odhadovat dlouhodobý vývoj. Z těchto důvodů tedy investice do měn nedoporučuji a spíše radím klientům investovat do majetkových cenných papírů. Druhý bod v takovém případě již postrádá smysl. Ale u investic obecně je důležité i technické provedení a transakční náklady.

Zbylé investiční dotazy a tipy najdete v článku zde.