Jak si lidé v roce 1957 představovali rok 2000? Podívejte se

Budoucnost

Budoucnost

(VIDEO) Představte si, že nevíte vůbec nic o současném technologickém pokroku a nacházíte se v roce 1957. Dokázali byste odhadnout, jak bude svět vypadat v roce 2000? Je jisté, že každý člověk by si představil něco úplně jiného, od realističtějších nápadů, až po ty z roviny sci-fi. V jednom televizním fejetonu z produkce tehdejší ČST se nad touto otázkou pokusili zamyslet a jeli natáčet do Paříže na výstavu o budoucnosti. Co myslíte, byli tehdy lidé daleko od pravdy?

Kurátoři výstavy dozajista vycházeli z tehdejších vědeckých poznatků a patrně i z toho, že člověk je tvor veskrze líný s potřebou neustále si zjednodušovat bytí. Přesto je zajímavé, že se v mnoha prvcích pokroku poměrně trefili. Vždyť nakupování přes televizi zná dnes každý (i když během posledních deseti let začal teleshoppingu dost konkurovat nákup po internetu).

Videofejeton z roku 1957

Roboti, kam se podíváte, děrované štítky namísto kuchařky či infra trouba. Geniální, když si představíme, že dnes máme počítače, internet, mixéry a mikrovlnné trouby, které umí kromě ohřevu i péci.

Nedávno přišla společnost Microsoft se svou vlastní vizí budoucnosti. To, jestli se při svých představách „trefili“ do budoucí skutečnosti, však patrně nezjistíme. Ale třeba jednou někdo toto video objeví a pokud bude „kompatibilní“ s v té době běžnými přehrávači, možná řekne, že…

Představa budoucnosti společnosti Mocrosoft