Jak si objednat kávu?

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Chystáte se na dovolenou v Itálii a těšíte se na jejich národní nápoj, tedy kávu? Máme pro vás pár tipů, jak si ji objednat (a i vychutnat) jako domorodec.

Ačkoli se v Itálii nikdy nevypěstovalo ani zrnko kávy a tento národ vlastně ani není jedničkou v pití hořkého černého nápoje, když se řekne káva, většina lidí si k ní automaticky přiřadí právě tuto zemi. Itálie se se svojí spotřebou 5,62 kg kávy na osobu za rok přitom řadí až na 15. místo ve světě. Holt když se někde vynalezne presovací stroj, udělá to s pověstí kávomilců svoje.

Espresso vs. caffè

Italové si objednávají caffe, nikoli espresso. Espresso se používá prakticky všude mimo Itálii a svůj název dostalo podle „macchina da caffe espresso“, tedy stroje určeného pro tento druh přípravy. Vaší objednávce espressa ale samozřejmě rozumět budou.

Piccolo neexistuje

U nás se stále vyplatí říkat si o „malé preso“, na jihu to ale vynechte – pojem piccolo tam neznají. Při objednání espressa vám přinesou zhruba 30 ml kávy s hustou krémovou pěnou, cremou. Chcete-li něco, co by šlo nazvat „českým espresem“, tedy espresso s větším množstvím vody, musíte si objednat lungo.

Espresso dolité horkou vodou je americano. Pokud si poručíte doppio, dostanete kávu s dvojnásobnou porcí kávy, nikoli vody.

Cukr ano, či ne?

Pokud to tak máte rádi, slaďte. Kolik chcete, ale klasické caffe vzhledem ke své velikosti víc než jeden cukr neunese. Nikdo se tam na vás nebude dívat skrz prsty, i Italové si život rádi osladí!

A co mléko?

Klidně si dejte i mléko. Italové cappuccino či latté macchiato pijí jako snídaňovou kávu, ale spíš proto, že odpoledne už je příliš horko a mléko by se mohlo špatně trávit. Klasikou je espresso macchiato, tedy preso s troškou mléčné pěny (macchiato znamená skvrnitý či špinavý, je to tedy „káva ušpiněná mlékem“). Chcete-li si udělat pravou italskou kávu doma, mléko by každopádně mělo být plnotučné a našlehané nebo aspoň horké, nepoužívejte studené nebo třeba smetanu.

Káva a zákusek na konec

Objednali jste si kávu a nějaký oblíbený dezert k tomu, a než vám přinesli dezert, byla káva studená? V zemi kávy to není na závadu, tam se zákusek ke kávě nejí. K té se tam spíš něco dobrého pije, méně často je to voda. Je to i tím, že jejich káva je menší, než jsme zvyklí, protože Italové to rádi…

Ilustrační fotoIlustrační foto

…horké a rychlé

Při správné přípravě se přes upěchovaná namletá kávová zrnka prodírá voda o teplotě 90 °C. Káva v nahřátém šálku je tak akorát určená ke konzumaci – o přijatelné ochlazení se snadno postará crema a srkání (nasátím vzduchu navíc prý káva chutná ještě lépe!), takže svou kávu byste do sebe měli prostě hezky česky kopnout.

Není jen espresso!

Ačkoli u nás je trendy mít doma módní stroj na espresso, protože taková káva je přece nejlepší, v italské domácnosti se pije téměř výlučně káva z moka konvice. Ty se tam dědí z generace na generaci.

Článek vyšel v časopisu F.O.O.D.