Jak zabavit děti přes zimu

Venku vládne nevlídné počasí, kam vyrazit s dětmi? Sedmička našla několik tipů v jižních Čechách, kam zajít s těmi nejmenšími, ale i se školáky a předškoláky.

V Českých Budějovicích je několik mateřských center a klubů. Jedním z nich je centrum Chňapík. Příjemná herna s kavárnou pro rodiče na Lineckém předměstí v dosahu veřejné dopravy. Rodiče si zde mohou odpočinout, popovídat si a zároveň mají dohled nad svými ratolestmi. ,,O Chňapíku jsem se dozvěděla od kamarádky. Chodíme sem pravidelně každý týden. Dítě se postupně začleňuje do kolektivu a já si mohu v klidu dát kávu. Cenově je to velmi přijatelné,“ říká maminka na mateřské dovolené Jana Holubová. Jednorázový vstup do herny je čtyřicet pět korun na den. Není nijak časově omezen. Herna Chňapík vznikla před dvěma lety. Za jejím vznikem stojí manželé Adamovi.

Oslavy bez starostí

,,Maminky naše centrum využívají hojně. Na Mikuláše tu bylo doslova narváno. Pořádáme oslavy narozenin, jmenin. Je tu i možnost objednat si oběd a zůstat tu přes poledne,“ popisuje chod mateřského centra Lukáš Adam. Herna je pro nejmenší děti do osmi let.

,,Jsme zaměřeni spíše na předškoláky. Větší děti mají jinou demoliční sílu a jiné nároky,“ dodává Adam. Připravili jim tam zábavu všeho druhu - molitanovou skákací jámu, rampu se třemi skluzavkami, prolézačky pro malá batolata i větší děti, hračky pro batolata, kočárky, skákací míče, fotbalové branky, stany s tunelem, autíčka, stoleček a židle pro kreslení obrázků, knížky a další hračky. Mladí si zde vybijí nahromaděnou energii, seznámí se se svými vrstevníky a naučí se s nimi vycházet.

Další možností v Českých Budějovicích je dětské centrum BezBot. Nabízí větší prostory, je tam kavárna s Wi-Fi připojením, přebalovací pulty. Přístup mají i tělesně postižení. Rodiče mohou svým dětem nechat uspořádat narozeninovou oslavu a nemusejí se o nic starat. Dort, dekorace a jiné občerstvení zařídí pracovníci centra, které je na sídlišti Máj, kam se rodiče pohodlně dostanou několika spoji. K tomuto dětskému klubu patří i labyrint v poli u Rudolfova. Děti do jednoho roku mají přístup zdarma. Za děti od jednoho do dvou let rodiče zaplatí padesát korun a za starší tří let sto padesát korun. Dospělí pak dvacet. Tyto sazby jsou na celý den.

Mateřská centra jsou ale k využití i v jiných, menších městech, než jsou Budějovice. Například v Táboře funguje rodičovské centrum Radost. Nabízí dopolední hernu pro rodiče s dětmi už od narození, kroužky pro nejmenší děti, kurzy pro rodiče. V létě dospělí využijí zahradu s posezením a vybavením pro děti.

V Českém Krumlově maminky navštěvují mateřské centrum Míša. Vstupné činí třicet korun. V ceně je zahrnuto i pojištění v případě úrazu. K dispozici je bazén a herna.

OTVÍRACÍ DOBA

Chňapík:

pondělí: 10.00-17.30
úterý: zavřeno
středa-pátek: 10.00-17.30
sobota, neděle: 13.00-17.30

BezBot:

pondělí a úterý: 13.00-18.30
středa-neděle: 9.00-18.30

Radost:

pondělí: 9-13
pátek: 9-11.30
První návštěva je zdarma. Vstupné je 50 Kč na rodinu, v ceně je káva, čaj.

Míša:

otevřeno každý čtvrtek 9-11 - mimo prázdnin