Jak zachránit firmu? Zaměstnanci Sharpu mají kupovat vlastní výrobky

Toshiyuki Osawa, prezident Sharp Electronics

Toshiyuki Osawa, prezident Sharp Electronics Zdroj: ctk

Ztrátový japonský výrobce elektroniky Sharp se na své zaměstnance obrací s dalším plánem, který má podpořit jeho hospodářské výsledky. Poté, co zaměstnancům snížil mzdy, je nyní vyzývá, aby nakupovali firemní výrobky. Pro jednotlivé skupiny pracovníků dokonce stanovil částky, které by měli zaměstnanci za televizory, pračky a další přístroje značky Sharp utratit. Informoval o tom ekonomický list Financial Times.

Do konce ledna by tak vysoce postavení vedoucí pracovníci měli nakoupit firemní zboží za 200 tisíc jenů (41 tisíc korun). Střední management by měl za toto zboží utratit 100 tisíc jenů (přes 20 tisíc korun) a řadoví zaměstnanci 50 tisíc jenů (více než 10 tisíc korun). Sharp podle listu uvedené cíle potvrdil, trvá však na tom, že jsou dobrovolné.

Průměrná mzda zhruba 17 500 zaměstnanců společnosti Sharp v Japonsku činí 600 tisíc jenů měsíčně. Firma tak po zaměstnancích žádá značnou část jejich prosincové mzdy, píše Financial Times.

List rovněž upozorňuje, že nezvyklá strategie dokládá rozsah problémů, se kterými se Sharp potýká. Firma v prvním pololetí prodělala 83,6 miliardy jenů (17 miliard korun), a to mimo jiné kvůli klesajícím cenám displejů pro chytré mobilní telefony. Společnost se v reakci na ztráty rozhodla zrušit tisíce pracovních míst. Stáhla se rovněž ze severoamerického trhu s televizory a vydala nové akcie v hodnotě 225 miliard jenů, aby zlepšila svou finanční situaci.