Jako před dvaceti lety. Jágr válí v NHL

Jaromír Jágr rázně umlčel ty, kteří o něm v létě pochybovali. Legendární hokejista si návrat do NHL naplno užívá.

Za pár týdnů mu bude čtyřicet. Vyhrál všechno, co vyhrát jde. Není pochyb o tom, že je nejlepším českým hokejistou, ani o tom, že je jedním z nejlepších, co se kdy proháněli po všech kluzištích světa. Jaromír Jágr, to je prostě pojem.

Svou výjimečnost dokazuje i v nové sezoně, kdy začal psát kapitolu s názvem Návrat do NHL. A ta není o nic méně atraktivní než všechny předchozí. Sedmička zkusila najít sedm nejzajímavějších momentů velkého návratu velkého hráče za moře.

1. Nejlepší volba

Vrátí se do NHL? A bude vůbec stíhat? Takové otázky si kladli fanoušci i experti po konci minulé sezony. Jágr se nakonec po třech letech v ruském Omsku rozhodl pro návrat do nejslavnější soutěže světa. Ze Sibiře, kde byl královsky placenou superstar, zpátky do kolotoče nelítostných zámořských bojů. A hlavně do nejistoty.

Prosadí se ještě mezi mladými dravci? Bude dostávat dostačující prostor a čas na ledě?
Na všechny otázky odpověděl sám. Svými výkony. A Amerika šílí z velkého comebacku. „Je fantastický. Je mu skoro čtyřicet, ale ještě jsem neviděl nikoho, kdo by tak tvrdě trénoval a dřel jako on,“ chválí Jágra jeho kouč Peter Laviolette.

2. Nejtěžší rozhodování

Známé prostředí, nebo novinky? Poté, co Jágr oznámil návrat do NHL, začala velká přetahovaná a nekonečné množství spekulací. Mluvilo se o Edmontonu, Detroitua nakonec zůstali dva vážní zájemci. Pittsburgh, kde Jágr strávil nejlepší roky a kde má dodnes dům. A Philadelphia, velký rival Tučňáků. Po oznámení Jágrova kontraktu s Flyers zavládlo velké překvapení. „Philadelphia o mě měla ze všech týmů největší zájem,“ prohlásil tehdy Jágr.

3. Nejlepší parťák

V novém týmu se zabydlel v první útočné formaci. A má toho nejlepšího paršáka, jakého může mít. Centr Claude Giroux je jedním z největších kanadských talentů, a kdyby pár zápasů nepromarodil, vévodil by kanadskému bodování celé NHL. „Je to malý Mario Lemieux,“ říkal o něm s nadsázkou Jágr.

A to ještě netušil, že bude mít pravdu. Spolupráce oběma náramně svědčí. „Bez Jágra bych tak nahoře určitě nebyl,“ řekl nedávno Giroux deníku Sport.

4. Největší nepřítel

Tím se podle očekávání stali fanoušci Pittsburghu. A když se Jágr poprvé představil na ledě bývalého zaměstnavatele, dávali mu to hodně hlasitě najevo. Při každém jeho kontaktu s pukem bučeli. „Přece se nebudou bát nějakého čtyřicetiletého chlapa,“ žertoval Jágr.

Ale báli se právem. Týmu, se kterým na začátku devadesátých let získal dvakrát Stanley Cup, vstřelil nádherný gól. „Šancí jsem měl tak na pět gólů. Před patnácti lety bych jich pět dal, teď už ne,“ řekl po zápase dobře naložený rodák z Kladna.

5. Nejbolestnější ztráta

Ta přišla krátce před Vánoci a s hokejem neměla nic společného. Smrt bývalého prezidenta Václava Havla Jágra velmi zasáhla. S Havlem se znal osobně, potkal se s ním i v Bílém domě a někdejší prezident zase poctil hokejistu návštěvou zápasu New Yorku Rangers, kde tehdy Jágr působil. „Byl to člověk, který nám mladým otevřel hranice a dal nám svobodu. Za to musíme být vděční,“ napsal Jágr na svém blogu.

6. Největší souboj

Jágr už dlouho je a také dlouho, ne-li navždy, bude nejproduktivnějším Evropanem v historii celé NHL. Jeho 1630 bodů těžko někdo z dosud hrajících hokejistů dožene. V tabulce evropských střelců má ale jen devítibodový náskok na finského veterána Temmu Selänneho. Ten válí v dresu Anaheimu a v nové sezoně dal dvanáct gólů, stejně jako Jágr.

„Ale to jsou jen osobní statistiky, a na ty nejsem. Vůbec to nesleduju,“ prohlásil několikrát Jágr. Dvaačtyřicetiletý Fin to ale vidí jinak. Vidina pozice nejlepšího evropského střelce je jedním z důvodů, proč stále hraje NHL.

7. Největší sen

I když je Jágr platným a obdivovaným hráčem, na vítězství v kanadském bodování už pomýšlet nemůže. Kvůli tomu se do NHL nevrátil. Jeho sen je jediný - po dvaceti letech zvednout nad hlavu Stanley Cup. I proto zvolil ambiciózní Philadelphii.

„Myslím, že máme skvělý tým. A zisk Stanley Cupu nemusí být nereálným cílem,“ říkal před sezonou kapitán Letců a jeden z nejuznávanějších beků NHL Chris Pronger. To ještě netušil, že kvůli otřesu mozku nedohraje sezonu. Ale Philadelphia může vyhrát i bez něj. A hollywoodský příběh o Jágrovi by tak dostal dokonalý happy end.