Jalová satira o návratu Hitlera

Už je tady zas

Už je tady zas Zdroj: cinemart

Mrazivá komedie Už je tady zas o střetu bývalého nacistického vůdce se současností, která se stala hitem německých kin, je až na samotný závěr příliš povrchní.

Satira Už je tady zas o přesunu Hitlera z roku 1945 do současného Německa se nejdříve proslavila jako kniha. Loni podle ní vznikl film o Führerovi, který se v roce 2014 stane hvězdou soukromé televize, takže o něm napíšou knihu a natočí film.

Úspěch adaptace v německých kinech, kde si z nacismu moc často legraci dělat neodvažují, už přiměl italské producenty, aby začali uvažovat o verzi s Mussolinim. Pokud ji natočí, snad si najdou scenáristy schopné lepších vtipů a hlubších vhledů a přestanou divákovi v každé sekundě pomocí hudby podsouvat, jak by se měl zrovna cítit. Už je tady zas je příkladem filmu, který se zhroutil pod tíhou snahy být pro všechny. Až na konci zamrazí při zdánlivě nic neříkajících skečích ve stylu skryté kamery, které varují před aktuálním nebezpečím svůdnosti radikálních myšlenek.

Kritiku faktu, že lidi víc zajímají banality, podkopává především potřeba vysvětlovat své žerty. Ale také zmíněná iritující hudba i zbytečné mluvené popisy prozrazující knižní předlohu, které stejně neudělají pořádek v chaotickém ději. Hitlera k tomu hraje herec, který mu až na patku a knírek není podobný a většinu času působí jako převlečený komik.

Jak naznačuje scénka se psem, premise s Hitlerem v 21. století by slušelo víc absurdity, kousavosti a vyhrocenosti. Bez ní je tahle vlažně zábavná přehlídka televizních skečů až na závěr docela jalová. Režisér David Wnendt, který bestseller zadaptoval i jako scenárista, totiž jen málokdy ze střetu nejhrůznějšího nacisty se současností vykřesal něco podstatného.

Už je tady zas
(satira, Německo, 110 minut)
Režie: David Wnendt
Hrají: Oliver Masucci, Fabian Busch, Christoph Maria Herbst
Hodnocení: 40 %