James Bond: auta agenta 007 na společné výstavě

Vozy Aston Martin a další vozidla z novějších filmů s Jamesem Bondem

Vozy Aston Martin a další vozidla z novějších filmů s Jamesem Bondem Zdroj: Autorevue.cz

AMC Hornet (Muž se zlatou zbraní)
Aston Martin DB5 (Goldfinger)
Aston Martin DB5 (Goldfinger)
Rolls-Royce Phantom (Goldfinger)
Lotus Esprit jako obojživelný vůz (Agent, který mě miloval)
7
Fotogalerie
(FOTOGALERIE) Britské National Motor Museum zahájilo výstavu automobilů, jež se představila na stříbrném plátně po boku agenta Jamese Bonda.

Příběhy a filmy s agentem číslo 007 Jamesem Bondem můžete milovat I nenávidět, ale musíte je ctít jako neoddiskutovatelný fenomén. Letos je tomu přesně 50 let, co se na plátnech objevil vůbec první film z této řady. Jmenoval se Dr. No a roli Jamese Bonda zde ztvárnil (jako pak ještě mnohokrát) mladičký Sean Connery.

Jak sjme vás informovali již dříve, právě k této příležitosti připravilo britské National Motor Museum v Beaulieu výstavu s názvem Bond In Motion, který naznačuje, že šlo kurátorům především o dopravní prostředky. Návštěvníci se mohou těšit na padesátku automobilů, ponorek a dalších strojů, jimiž se po stříbrném plátně James Bond dosud pohyboval.

Nepřekvapí nás, že ústředním exponátem je slavný Aston Martin DB5 z roku 1963, se kterým James Bond jezdil prvně ve filmu Goldfinger. Za zmínku stojí, že vozem stejného typu jezdily v šedesátých letech také skutečné britské celebrity, nedávno se například dražily stroje Aston Martin DB5 ex-Beatlů George Harrisona a Paula McCartneye. V těsné blízkosti Bondova vozu se pak na nové výstavě nachází Rolls-Royce Phantom III opět z filmu Goldfinger.

Vozů Aston Martin ale na výstavě najdeme daleko více a patří mezi ně také vozy DBS z novodobých filmů Casino Royale a Quantum of Solace. Ve sbírce ale nechybějí ani německé BMW Z8 z filmu Jeden svět nestačí, britský Lotus Esprit v podobě ponorky z Agenta, který mě miloval ani americký AMC Hornet z Muže se zlatou zbraní.

Na výstavě však najdete také roztodivné samohyby jiných druhů, za příklad poslouží malá ponorka připomínající krokodýla z filmu Chobotnička. Výstava Bond In Motion potrvá do konce letošního roku a více informací k ní najdete na oficiálních stránkách britského National Motor Museum v Beaulieu.