Jan Bohatý: Hip hop je můj život.

Osmnáctiletý student Jan Bohatý se od svých dvanácti let věnuje hudebnímu stylu hip hop.

Jan Bohatý se skládáním hip hopových textů snaží vyjádřit své pocity, názory a pohled na veškeré dění dnešní doby.

Kdy jste se poprvé dostal k hip hopu?
Takový začátek byl asi kolem dvanácti roků. Tenkrát jsem díky staršímu bratrovi poprvé slyšel hip hop. Začal jsem si kupovat značkové oblečení, které k tomu patří. Zhruba rok na to jsem začal psát první texty.

Proč jste se rozhodnul právě pro takový styl?
Hip hop mě oslovil především svou řadou možností, jak se dá žít, podpořit nebo dělat něco pro jeho rozvoj. Tím mám na mysli hlavně rapování, graffity, stylové oblečení, povedené akce v klubech a spoustu dalších věcí.


Skutečnost, že stále nabízí něco nového. Ať už jde o hudbu, texty jednotlivých skladeb a v neposlední řadě stále se zlepšující styl hip hopového oblečení.

Máte nějaký hip hopový vzor?
Vyložený idol nemám. Můj nejoblíbenější raper u nás je Kato. Člen skupiny Prago Union. Dříve známý jako Deph z Chaozzu. To byla jedna z prvních hip hopových skupin v České republice.

Kde berete inspiraci při skládání textů?
Prakticky všude, kde se dá. Nejvíce mě inspiruje to, co se děje bezprostředně kolem mě a mých známých. Náměty hledám také v tom, co se děje v hip hopovém prostředí. Nechávám se inspirovat také obyčejnými, všedními věcmi. Tím, co se děje každý den. Občas píšu podle momentálního dění ve světě.

Jaké texty skládáte nejraději?
Nejraději píšu o tom, co jsem sám zažil, ale také třeba o sportu, který mě baví. Skrz texty taky vyjadřuju své názory na dění ve městě nebo problémy dnešní doby.

Kolik alb jste vydal a které je nejpovedenější?
Zatím jsem vydal pouze jedno. Není to sice žádná pecka, ale dostal jsem se tak do podvědomí místních hip hopových fanoušků. Už to je pro mě úspěch. Album se jmenuje Sólokapr. Vydal jsem ho asi před půl rokem.

Kde alba nahráváte?
To první jsem nahrál v ostravském studiu Bussyness land, které má pod palcem DJ Busy. Ten mi s nahráváním hodně pomohl.

Jak často vystupujete?
Při studiu stihnu vystoupit asi desetkrát za rok.

Kde vystupujete nejraději?
Všude, kde se bez problémů dostanu. Nejčastěji jsem stál na pódiu hudebního klubu Stoun.

Co na tvůj koníček říkají rodiče a kamarádi?
Stýkám se většinou s lidmi, kteří vyznávají stejný hudební styl, tak je to pohoda. Rodiče to chápou, podporují mě a chválí.

Vyhrál jste už nějakou soutěž?
Zatím ne. Dvakrát jsem zkoušel takzvaný Fryeestyle Battle, ale neúspěšně.

Jakých cílů byste chtěl na hip hopové scéně dosáhnout?
Hlavně chci, aby ostatní bavilo poslouchat to, o čem rapuju. Další cíle zatím nemám. Určitě se však pokusím nahrát ještě jedno nebo dvě cédéčka.