Jan Řeháček odchází do USA

Baseballista Jan Řeháček dostal nabídku od Minnesotty a bude hrát i na mistrovství světa v Praze.

Jeho první baseballové kroky vedly do Arrows Ostrava. Vyzkoušel si nejlepší soutěž v Evropě v holandské lize v klubu Konica Minolta Pioneers. Nyní si dvaadvacetiletý nadhazovač Jan Řeháček plní sen a odchází za oceán do týmu Minnesotta Twins.

V kolika letech jste začal hrát baseball?
Začal jsem ve třinácti letech. V šestnácti jsem byl poprvé pozván do seniorské reprezentace a začal objíždět velké baseballové akce. Ve dvaceti letech jsem odešel do Nizozemí.

Čím jste zaujal Nizozemce?
Tenkrát jsme byli s Arrows na turnaji CEB a hráli jsme právě proti Pioneers. Mě se zrovna dařilo a po utkání mě vedení holandského klubu kontaktovalo a já jsem neváhal odjet.

Nyní odcházíte do USA do Minnesotty. Jak k tomuto přestupu došlo?
Mě je momentálně dvacet dva let, ale pro americký baseballový trh jsem už starý. Američané vidí perspektivu v hráčích, kterým je šestnáct, sedmnáct let, protože kontrakt se podepisuje u všech stejně na dobu sedmi let. Takže když oni podepíšou smlouvu třeba s šestnáctiletým klukem, tak za sedm let by měl být hráč na vrcholu. Já měl štěstí , že na naše zápasy, kdy se mi dařilo, přijeli skauti, kteří mi nabídli i přes můj věk, abych se přišel ukázat na kemp, který se konal v Amsterdamu.

Jaké měřítko bývá pro nadhazovače?
Většinou je to tak, že jsou dané tabulky, jakou rychlostí by měl nadhazovač hodit. Nadhoz by měl mít okolo 145km/h. Pokud je to méně, tak hráč je pro baseball v USA nepřijatelný.

Jak probíhal už zmíněný kemp?
Je to akce, kterou organizuje MLB (Major League Baseball), na které bylo 150 hráčů a já mezi nimi. Přišel jsem na řadu po 6 hodinách a podařilo se mi udělat nadhoz 90 mph(140-150 km/h). Hned potom se rozběhl kolotoč přestupů a nejlepší nabídku mi dala Minnesotta.

Jste rád, že jdete právě do Minnesotty nebo vám bylo jedno, do jakého týmu půjdete?
Ze začátku mi to bylo docela jedno. Ale jakmile se rozběhl ten koloběh kolem přestupu a byl o mě docela zájem, tak potom přiznávám, že jsem se díval i na to, kdo mi dá jakou smlouvu. Nejlepší nabídka přišla z Minnesotty, tak jsem kývl.

Smlovu máte taky na sedm let?
Ano mám. Ale po dvou letech musím ukázat, že jsem se výkonnostně zase zvedl. Pokud ne, klub mě propustí.

Jaký bude váš program nyní?
V nejbližší době odlétám do USA, kde celý srpen budu hrát jejich ligu. Potom se vrátím domů a začnu se chystat na mistrovství světa, které se koná v Praze. Tím končí moje sezona.